„Радостен съм, че Комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с „Южен поток“ и спрените проекти за АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“, от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел, предаде правителствената пресслужба.

Българският министър-председател е казал още, че за „за нас е от изключителна важност, че ЕК демонстрира, включително и публично, подкрепата си за България.

Комисар Корина Крецу заявила, че ЕК и България трябва да работят заедно и Комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната ни. „Политическата стабилност е особено важна за нас и е наш дълг да направим всичко по силите си, за да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на България“, подчертала още комисар Крецу.

По време на срещата премиерът и еврокомисарят по регионалната политика са се договорили да се изработи съвместен екшън план за действия през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007-2013 г. с цел успешното им и пълноценно приключване. По време на разговора вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев уверил комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет.

Снимка: Пресцентър на МС


Борисов и Крецу са обсъдили и ситуацията около газопровода „Южен поток“, както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна. Министър-председателят запознал еврокомисаря и с всички предприети мерки от страна на българското правителство около осигуряването на необходимите условия за продължаване на проучванията за газ и нефт в Черно море. „На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали“, подчертал премиерът Борисов. Той и еврокомисарят обсъдили и изграждането на интерконекторните газови връзки със Сърбия, Гърция и Румъния. В разговора участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър-председателят поканил комисар Крецу да посети България през месец май, за да открият заедно автомагистрала „Марица“ и за да й покаже нагледно местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите „Струма“ и „Хемус“, тунела под връх „Шипка“ и други.