Не се планира да има нови бежански центрове заради добрия граничен контрол у нас. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Евксиноград.

Заради усилията по опазване на общата европейска граница, премиерът смята за обидна за България темата за присъединяването към Шенген.

„Дори за мен, това му казах и на Доналд, че темата ми е обидно да я поставям - тя е обидна, при положение, че половината държави в Европа се провалиха като шенгенска граница, ние да казваме „дали ше ни приемате"...Очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите”, заяви премиерът.

Досега България се справя добре с граничния контрол, констатира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Знаем какви усилия полагате, какви ресурси са включени за защитата на границите с Гърция и Турция. За мен това е ясен знак, че сте готови за Шенген.... Днес България е най-добрият пример за останалите страни-членки по отношение опазване на граници”, коментира той.

И двамата благодариха на граничарите и военните.

„Тъй като му обясних какви ресурси харчи България, колко пари за командировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката, на армията, полицията, на жандармерията. И в този дъжд, кал, цяла зима тези хора при нечовешки условия работят в планините, за да осъществяват сигурността на Шенген”, допълни Борисов.

България настоява за изграждане на зона за сигурност в Сирия, за да могат бежанците да бъдат държани близо до родните си места.