92% е усвояемостта на европейските фондове в България. Страната ни изпревари Румъния с 20% в това отношение. С това се похвали министър-председателят Бойко Борисов във Варна, където се проведе летен университет на МГЕРБ.

По думите на премиера ако не беше „експериментът Орешарски”, автомагистрала „Хемус” вече щеше да се строи, а не тепърва да се проектира.

Той посочи, че през последните няколко месеца правителството е положило неимоверни усилия да защити европроектите в Брюксел, голяма част от които изтичат до края на година и ако средствата не бъдат усвоени, България не само ще ги загуби, но и ще се наложи да връща вече изхарчените пари.

Борисов заяви, че АМ „Хемус” е жизнено важна за цяла северна България, особено за бизнеса, туризма и цялата икономика. Той допълни, че в Брюксел ясно виждат постигнатите резултати от правителството и твърдо застават зад неговата политика.

Премиерът заяви, че финансовата стабилност, намаляването на безработицата, икономическият растеж, добрата среда за инвестициите и сигурността се оценяват високо от ръководството на ЕС.

По думите му чрез тези средства политическа партия ГЕРБ елиминира икономическата зависимост, в която би изпаднала, ако ги набира чрез спонсори, защото този, който дава парите, след това има изискванията.

Намерихме точната формула за борба с корупцията и контрабандата със звената, които създадохме. Далеч съм от мисълта, че това ни е таванът. Сега ще излязат резултатите за третото тримесечие и ще видите, че приходите в бюджета продължават да растат, каза още Борисов.

„Продължавайки по този начин, ще има пари не само за пенсионерите и майките, но ще запълним дупката в бюджета, която остави правителството на Орешарски. Видяхме до какво доведе експеримента „Орешарски“ в банковата система. Бяха спрени всички европейски фондове. За втори път ГЕРБ идва на власт, този път в коалиция, и европарите пак биват пускани“, каза той.