Заради изтоване на здравната каса министърът на здравеопазването Петър Москов отне разрешителното за дейност на частната болница "Папуров" в Търговище. На брифинг днес той посочи, че заповедта му е от днес и протоколът за отнемането на разрешителното вече е връчен.

По думите му отнемането на разрешителното за работа на лечебно заведение се случва за първи път България.

Проверката на болницата е започнала през 2007 г. по сигнали на пациенти и на НЗОК. Установено е, че за 9-месечен период болницата е източила 200 000 лева от касата, нарушавани са правата на пациентите, извършвани са фалшиви хоспитализации, отчитани са пациенти, хоспитализирани в други лечебни заведения, отчитано е лечение на заболявания, каквито пациентите никога не са имали.

По думите на Москов, за 16-те пациенти, които лежат в болницата е осигурено и гарантирано преместването в друго лечебно заведение.

„Всяко едно лечебно заведение, за което получим информация за нарушаване на правата на пациентите и са източвани пари от НЗОК, ще бъде с отнето разрешително за работа или спиране на договор НЗОК”, зарече се Москов.

През 2014 г. Окръжният съд в Разград осъди условно собственика и управител на болницата д-р Добрин Папуров за източването на 194 250 лв от НЗОК, както и за данъчни престъпления.

С решение на Върховния касационен съд от 27 юли 2015 г. по категоричен начин е потвърдено, че в болницата са нарушавани правата на пациентите с цел източване на пари от НЗОК, посочи д-р Москов. И на последна инстанция ръководството на болницата е осъдено на 3 години условно.

Тепърва ще се проверява и дали практиките от преди 8 години не са продължили да се прилагат и досега и да се точи здравната система.

Изненадан от решението беше председателят на Лекарския съюз в Търговище Панайот Арнаудов. Той поиска да знае къде ще отидат да работят лекарите от болницата. „29 души работят в болницата и за които не се знае от утре какво ще правят”, коментира той.

На мушката на здравното министерство са още няколко болници.