Ирина Бокова от снощи вече официално е кандидатът на България за генерален секретар на ООН. България за първи път издига кандидат за подобен важен пост от световно значение.

Независимо от часовата разлика генералният консул Веселин Вълчев в Лос Анджелис успя да публикува нейна снимка във „Фейсбук” и изрази надежда, че посещението й в Града на ангелите, ще й донесе късмет.

Снощи в 21:30 ч външно министерство официално номинира Ирина Бокова, а днес вече е готово да започне кампания.

Министърът на външните работи отрече, че придвижването на документите е закъсняло и че еврокомисарят Кристалина Георгиева е била конкурент на Бокова за ООН: „В никакъв случай не е закъсняла. С подобни номинации не може и да се избързва. Г-жа Георгиева никога не е казвала, че бъде кандидат за каквото и да било и винаги се е концентрирала в работата си в еврокомисията”

Реакциите в парламента

Реакциите след номинацията на Ирина Бокова бяха противоречиви. Най-големите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС веднага одобриха номинацията.

От Реформаторския блок пък смятат кандидатурата на Бокова за "катастрофално неподходяща". Патриотичният фронт е разделен на две - едните я подкрепят напълно, а другите - с половин уста.

Управляващите обявиха кандидатурата на Бокова късно снощи. А днес припомниха, че тя е номинирана още от кабинета „Орешарски”.

„България има шанс да заеме от най-високите световни позиции, това изисква доста работа до избора”, каза Джема Грозданова от ГЕРБ.

Любомир Кючуков от АБВ допълни, че е имало информация, че ще има вето върху евентуална кандидатура на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Четин Казак от ДПС нарече решението „чудесно, макар и закъсняло”.

Според опозицията в Реформаторския блок обаче, тази кандидатура разделя обществото и няма никакъв шанс да спечели.

Какво следва?

Все още не е ясно колко ще ни струва кампанията на Ирина Бокова, но управляващите признават, че няма да е никак евтино. Те се застраховаха днес, като казаха, че издигането на Бокова далеч не значи избиране, още повече, че има и други кандидатки, при това - жени от Източна Европа.

Жени и мъже и не само от Източна Европа са конкуренти на Ирина Бокова. Държавите от Латинска Америка или една Нова Зелендия, под крилото на Великобритания, са много убедителни кандидати за генерален секретар на ООН.

Тежка и деликатна дипломатическа работа трябва да започне тутакси, за постави Ирина Бокова на мястото на единствения фаворит. Правителството вече обяви готовност, но външният министър за първи път призна, че решението за номинацията е взето под политическия натиск на лидера на АБВ Георги Първанов.

Бокова благодари за номинацията

"За мен е голяма чест да бъде номинирана за кандидат на България за поста Генерален секретар на ООН", се казва в официалното изявление на Ирина Бокова.

"Благодаря на българското правителство за навременната подкрепа, която дойде в ключов момент. Благодаря на всички за оказаното ми доверие", се казва още в изявлението. "В тези трудни времена, ООН е необходима повече от всякога, а Генералният секретар трябва да работи в тясно сътрудничество с всички държави-членки и да насърчава мира и сигурността в целия свят", посочва Бокова.

Почти всички държави от Източна Европа са готови да участват в състезанието за ООН. Кампанията на Ирина Бокова отдавна е в ход и търси подкрепа от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, от които зависи изборът.

Още една външнополитическа новина с голямо значение дойде от Америка. Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова се прибира у нас до края на март. На нейно място ще замине външнополитическият съветник на президента Тихомир Стойчев.

Той беше временно управляващ на мисията във Вашингтон, преди Елена Поптодорова.

Одобрявате ли номинацията на Бокова за генерален секретар на ООН?