„За съжаление не можахме да постигнем консенсус на няколкото европейски съвета, които се състояха досега. Продължавам да твърдя, че поне една крачка напред можем да направим – незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато тези милиони или не знам колко са, бъдат устроени”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след официална среща с унгарския премиер Виктор Орбан.

„Надявам се на срещите и през февруари и по-нататък, да бъдем по-честни и към самите мигранти. Не може напливът да продължава, не може да има цели коридори през Гърция, Македония и отиват в Западна Европа, и вече там с похарчени пари да ги връщат обратно. Това е дори по-нехуманно от това да кажат „спираме”. И когато има ред за влизане в Европа тогава ще има други правила”, коментира още Борисов.

По думите му затварянето на границите е трябвало да се случи преди 5-6 месеца, за да не налага сега няколко стотин хиляди мигранти да бъдат връщани.

„Европейците са застрашени. Миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

„Досега третирахме масовата миграция като икономически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава”, смята Орбан.

Според него не е справедливо Брюксел да не признава добрите резултати на България за справяне с бежанската криза и не е справедливо да не ни приемат в Шенген.