Да спазваш закона в настоящия период на нашето държавно развитие е признак на непослушание – по този начин колеги на председателя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков обсъждали с него ситуацията около структурата, която трябва да контролира действията на МВР, ДАНС и прокуратурата, но в последно време се оказа „на мушката” на последните две.

В студиото на „120 минути” Рашков коментира отстраняването на заместника си Георги Гатев, който остана без допуск за класифицирана информация след обвинение, че е помагал на подслушвани лица да пишат молби, с които официално бюрото да изисква от спецслужбите информация дали са били обект на СРС.

„Оперативен интерес представлявате ли за службите докато общувате с мен? Не знаете и аз не знам”, подчерта Рашков, като допълни, че по тази линия всеки може да бъде атакуван за нерегламентирани контакти.

По думите му сред цитираните от прокуратурата случаи има фрапиращи – магистрати с повдигнати обвинения (т.е. по закон запознати с всички материали по досъдебното производство в т.ч. и СРС) влезли в контакт с Гатев за проверка на правомерността на следенето, но след това ПРБ твърдяла, че той им е предоставял класифицирана информация – същата, която те така или иначе те вече са имали.

Началникът на бюрото отговори положително на въпроса дали СРС се използват за изнудване. В тази връзка имало и сериозна проверка, която довела и до среща с ръководството на ДАНС: „Платихме за тази внимателност на проверката с допуска на колегата Гатев”.

Рашков подчерта, че решението на Върховния административен съд за съдбата на Георги Гатев може само да бъде изпълнено, но е нормално преди това ръководството на бюрото да запознае депутатите с подробности по случая – нещо, което в крайна сметка не се е случило въпреки първоначалната публичност около прокурорската атака срещу бюрото.

„Демокрацията бива мълчалива и говореща. Истинската е говореща”, цитира той пасаж от книгата на Гиньо Ганев „Парламентарен говор и безмълвие”.

Рашков е от квотата на БСП, а Гатев – от ДПС. Има ли политически натиск върху членовете на Бюрото за контрол на СРС? „Телефонното право е доста развито в нашата страна станаха при невнимателната му употреба когато някои успяват да се доберат до подобни разговори. Аз не мога да кажа за моите колеги, но забелязвам промяна в тяхната работа след отстраняването на колегата Гатев”.