Българските оръжия, за които се твърди, че са намерени в Алепо, може да са руски, а Москва повдига въпроса за лицензите, защото иска да контролира производството на оръжие у нас. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира публикациите в български медии и последвалите изказвания на руски официални лица от последните дни.

„Нека погледнем фактите – каза Ноев. – Те показват, че български журналист заминава за Дамаск, ей така. От Дамаск, вероятно организирано, заминава за Алепо, където наблюдава бойните действия. Около него падат снаряди. Един снаряд пада много близко. Журналистът изпитва ужас, както самият той пише, оцелява. И разбира, че това е от българска ракета. След това журналистът тръгва из освободените райони на Алепо, влиза в скривалища, намира сандъци. На един от тях пише: „Страна на произход: България“. Същият ден руският посланик в София на среща с Бойко Борисов поставя въпроса с лицензите на Русия. Това е стар въпрос, който по същество означава контрол на Русия над производството на оръжие в България и други страни, което прилича или навремето е било по някакъв начин свързано със СССР. Малко след това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирайки българския вестник, това е нейният източник, казва, че това не е хубаво, поставя въпроса за лицензите отново и говори за нелегално производство на оръжие в България. Всъщност в този сандък журналистката не е могла да знае, а вероятно посланикът и Захарова не са могли да знаят, че ракетата в него е руска. Може да се окаже, че ракетата, която е избухнала недалече от журналистката е руска. Ракетата, която уби неотдавна руски медици в Алепо може също да се окаже руска. Защо руска? България не произвежда това, което е в сандъка. България го е внесла. Тази ракета „Град“ 122 мм. Тя, по мнението на специалисти, е произведена в началото на 80-те години в бившия СССР, в завод, който 99,9% днес е на територията на Русия. По същество, ракетата, която е вътре, независимо от надписите, които са напръскани от завода в Сопот, е руска. Както танковете, които стрелят срещу руските войници са руски“.

Снимка: bTV

На въпрос как оръжието стига до Сирия Ноев отговори: „Както и американските хамъри до бунтовниците – те разграбват складове в Ирак и складове на сирийската армия. Затова там има американско, руско, българско и всякакво друго оръжие от света. Защото когато има масов конфликт, възможностите в него да попаднат оръжия, произведени и изнесени по легален начин, но попаднали в ръцете на престъпници, са напълно реални“.

Според Ноев няма никаква юридическа основа Русия да претендира за лицензите.

„По времето на Варшавския договор Русия налага на всички съюзници едни стандарти, едни технологии. Разпада се Варшавският договор, при някои от страните бивши членки, извън СССР, военната индустрия запада, други спасяват нещо от тази индустрия и започват да усъвършенстват и осъвременяват това, което навремето е било руски стандарти“. „Зад думата „лиценз“ в момента стои желанието на Русия да контролира българската военна индустрия и да разрешава дали България да изнася в една или друга страна“, каза бившият военен министър.

Причината е, че страната ни е в световната седмица по износ на оръжие.

Снимка: bTV

„Днешният износ на България за страни извън Европа и индустриалния свят надхвърля 750 млн. долара. Ние сме основен конкурент на Русия на пазари като Индия, Алжир, Латинска Америка, други страни в Африка и Азия. Българското оръжие е изключително качествено, конкурентоспособно и затова се продава“, посочи Ноев.

Според него основният въпрос е кой има интерес в момента да повдига един нерешим въпрос в българо-руските отношения, които и без това имат натоварена история. Какъв е интересът на руската страна да влошава двустранните отношения? Не мога да си обясня, каза Ноев и посочи, че според него журналистът е бил подведен и използван.

ПО думите на госта трябва да се опитваме да подобряваме отношенията с Москва, но за това трябва реципрочност. Руската страна трябва да престане да мачка България за щяло и нещяло.

Вижте целия разговор във видеото: