„Премиерът Бойко Борисов и правителството му гледаха през пръсти на проблема с миграцията в продължение на две години”, смята бившият военен министър и дипломат Бойко Ноев. Той обобщи ситуацията в Харманли като тягостна.

„Аз гледах и слушах дебатите в парламента, с огорчение наблюдавах как депутатите си разменят обиди и обвинения. В същото време Реджеп Ердоган заплаши България за първи път, че турската граница ще бъде отворена”, каза Ноев.

Ердоган не споменал точно страната ни, но в изявлението си казал, че пунктът „Капъ Куле” ще бъде отворен за мигрантите от Турция.  „Докато Бойко Борисов се прави на полицай, на пожарникар или на строителна фирма, над България надвисват тези опасности”, каза Ноев.

„Тази заплаха не се оцени от Борисов и ето го резултата”, категоричен е бившият военен министър.

„До февруари съоръженията по границата бяха недофинансирани. В същото време се строяха спортни зали, стадиони – полезни, безспорно, но на фона на това, което ни се струва, не са главният ни приоритет”, допълни той.

По думите му новият бюджет, който предстои да бъде гласуван в Народното събрание е отражение на политиките, които правителството провежда, като нямало планирана добавка в бюджета на МВР и армията. „В същото време сме се фокусирали върху санирането, хубаво е, но България е на път да изчезне”, каза Ноев.

„Консултативният съвет за национална сигурност трябва да вземе решение да промени бюджета на страната. Военните не трябва да планират никакви кораби, това е като пир по време на чума. Парите трябва да се налеят в армията”.

„Армията в момента е като общи работници, които помагат на граничната полиция”, поясни Ноев.

„Новият президент Румен Радев – към него има големи очаквания, включително като военен. На КСНС, ако бъде поканен и отиде, той трябва най-после да започне да влиза в ролята си и да оправдае очакванията на хората. Трябва да има воля и практически действия”, каза още Ноев.