„Нека се доверим на службите”. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира случая с върнатите обратно в Турция мъже, сочени за поддръжници на Фетхуллах Гюлен.

„Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам, че правим всичко възможно да ги връщаме обратно”, категоричен е премиерът.

Борисов добави, че му е много трудно да балансира в името на държавния интерес по ситуацията с бежанците. „Да престанат да се правят внушения от хора, които изобщо не разбират то тази работа, хора с големи амбиции, които много лично приемат всичко! Много им е лесно на някои да се правят на големи демократи или още по-лошо – на големи специлаисти. По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия”, каза премиерът.

Бойко Борисов е на среща на върха в Брюксел по повод търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА). „Едно споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение?”, каза премиерът.

Той подчерта, че е за санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, само ако това доведе до връщане на масата на преговорите.

„В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. (…) Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме”, допълни премиерът.

Борисов припомни, че е бил привърженик на идеята икономическите санкции срещу Русия да отпаднат, само ако се спазва споразумението от Минск.

Няма обаче оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради. И тук вече ценностите за хуманността, за правата на човека, за живота им започват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не – трябва да сме много категорични по въпроса”, каза Борисов.

Премиерът коментира и вътрешната политика, като каза, че подкрепата от ДОСТ за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева не е искана, но няма и да е отказана.