Премиерът Бойко Борисов заяви, че се прави всичко възможно хората да са спокойни по отношение на бежанците и че България няма възможност да приема повече икономически мигранти.

По думите му протестът в Харманли срещу бежанския лагер в града е доказателство за това, че с право е алармирал за проблеми с мигрантите.

Организаторите на протеста настояха за по-строг контрол в лагера, вечерен час и стриктното му спазване, забрана за носене на хладно оръжие, засилено полицейско присъствие и гарантиране на реда и сигурността в града.

Вижте коментара на Борисов във видеото:

Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме. България – категорично, а виждате и Европа вече се задъхва, каза още пред журналисти Борисов, който днес посети храм „Св. прмчк. Прокопий Варненски“, за чието изграждане правителството отпусна 300 хил. лв.

Министър-председателят отбеляза, че и председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърждава необходимостта от затваряне на външните граници на Европа и допускането само на политически мигранти, докато се решат проблемите. 

Премиерът допълни, че министърът на външните работи Даниел Митов ще има среща със своя афганистански колега, по време на която ще бъде обсъден въпросът за връщането обратно на афганистански граждани.

По време на посещението си във Варна той беше придружен от Митов, който също коментира, че ЕС е изчерпал капацитета си за прием на мигранти. Той допълни, че социалните и образователните системи в държавите членки няма да издържат, ако продължи този натиск и навлизането на чужди граждани.

Борисов коментира вчерашните задръствания по границите, като каза, че „българинът се е видял с пари“.