Трябва да се обърне голямо внимание на борбата с трафикантите на хора към Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди да замине на извънредната среща на европейските лидери след няколкото трагедии в Средиземно море, които взеха живота на стотици имигранти.

„Хиляди хора бягат, защото ги колят като агнета. Използвам жаргон, защото нямам думи да опиша това, което се случва с хилядите бежанци”, заяви премиерът каза пред журналисти по повод засилената имигрантска вълна към България.

„Това, което аз разбирам, е че трябва да се обърне голямо внимание на борбата с трафикантите. Всичко това са едни мрежи, за които мисля, че службите в Европа и света са длъжници на тази тема. Подготвил съм се добре и знам какво ще им кажа. Парите и помощта за морските и сухоземните граници са най-лесни. Най-лесно ще ги убедим да се вземат някой и друг милион”, посочи Борисов.

По думите му решението на проблема с нелегалните имигранти трябва да се търси в борбата с трафикантите.

„По тази теми сме много напред и ще им предложа на колегите система”, каза още Борисов и допълни, че оправдава дори крайните мерки срещу трафикантите, предложени от ЕС, включително потапяне на плавателните им съдове, ако на борда няма бежанци.

„В момента сме свидетели на следствията. Причината е друга – в маса държави в началото се радвахме, че е дошла демокрацията, но всъщност демокрацията не дойде, а дойдоха главорези. Сега трябва да направим така, че действително да се създадат условия в тези държави хората да започнат нормално, а не да бягат”, заяви той.

„Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница- ще бягаш”, каза още премиерът.

По думите му би било притеснително евентуално засилване на бежанската вълна и има риск за България. „Около 2 милиона чакат на турската граница. Представете си 1 милион да влезе в България. С каквото и да е финансиране не се спират бежанци. Това са хора. Въпросът не е в парите”, подчерта Бойко Борисов.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас