„България се удави” – така премиерът Бойко Борисов описа последствията за държавата след фалита на Корпоративна търговска банка. Министър-председателят участва в дискусията „Да! На българската икономика”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и вестник „Стандарт”.

„Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше от финансова разруха, успяхме да се справим с нея в предишния мандат, и когато тя отмина, България се „удави”, заяви Борисов и посочи, че от 4 декември досега Фондът за гарантиране на влоговете е изплатил близо 3,6 млрд. лв. на над 100 000 вложители в КТБ. Според него, това е било наложително, защото е дало глътка въздух на стотици хиляди семейства и бизнеси.

Еврофондове, който и да е на власт

„Експериментът от година и половина-две мина, пасивите ги знаете - спрени всички фондове, а две трети от всичко, което работи тук, е от европейски фондове”, коментира още Борисов. „Надявам се този експеримент да не го допуснем отново като нация. Който и да идва на власт, трябва поне да е сигурно, че фондовете ще работят”, призова премиерът.

По думите му, възможно е това да се тълкува като наказание от Брюксел, и то е донякъде така, заради ниския капацитет и корупцията. „В момента всички еврофондове работят прекрасно”, обобщи Бойко Борисов.

Той отново изтъкна като предимство за бизнеса, че България остава страната с най-ниски данъци – плосък данък и запазването на 20% ДДС. „По-добри условия за бизнеса в Европа от нашите няма”, каза той.

Борисов се оплака, че всеки иска държавата да даде пари и посъветва бизнесът да не чака на обществените поръчки, защото това не го прави истински. Според него бизнесът е този, който инвестира, създава производствени мощности и изнася продукция в чужбина.

Да не се изложим пред чужденците

Премиерът Бойко Борисов разкритикува идеята за създаване на две прокуратури. „Държавата няма да понесе две прокуратури”, заяви той. „Ако това беше хубаво, в Германия и Франция щеше да има две прокуратури, в Швеция три може би”, подочи още Борисов.

„Чакам всеки момент да влезе предложение от министъра на правосъдието в Министерски съвет. АБВ внесоха закон, моите от ГЕРБ и те да не останат по-назад и те закон, от Реформаторите - и те”, изреди премиерът.

„Народопсихологията ни да се самобичуваме ежедневно не е правилна, защото чуждите инвеститори гледат и четат, а всички имате нужда от инвестиции. Съдебната реформа също е важна да се спомене. Какво искаме от съдебната реформа? Не ни харесва, че нямат хората в бизнеса чувството за справедливост. Това искаме - да върнем доверието у хората”, обясни министър-председателят.

Българско агнешко за богатите араби

Премиерът се спря и на темата за развитието на селското стопанство в България. „От 25 години България няма химическа промишленост, земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България”, изтъкна той.

„Арабският пазар казва, че колкото агнета произведем, толкова ще купят. Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда”, даде за пример Бойко Борисов.

„2,7 млрд. лева сме изсипали във Фонд „Земеделие”, в българските земеделски производители от началото на годината. Ако това не е помощ, не знам какво биха приели за помощ”, заяви още той. „Отворили сме програмата за селските райони на наш риск. Хубаво е, че Брюксел ни вярва. Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекасни пасища планински къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто”, продължи той.

Борисов посочи, че ако се обедини бизнесът и се направи се голямо предприятие, Българската банка за развитие може да е гарант. „Това е огромна възможност за държавата, за хранително-вкусовата промишленост. Знаете, че яйцата, които са от еко-кокошки, са 5 пъти по-скъпи. Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност”, добави Борисов и заяви готовността на държавата да помага, ако инициативата дойде от бизнеса.

За енергийния съюз

Премиерът не пропусна да коментира и проблемите на енергетиката. „Защо газът ни е скъп? Ние сме за общ Енергиен съюз. Неслучайно, изкуствено сме държани да сме 100% зависими”, подчерта той.

„Убеден съм, че в следващите години този проблем постепенно ще бъде решаван. Много напред сме с газовия хъб, в напреднали фази на преговори и аз много се надявам в един момент тези санкции, това жестоко противопоставяне, защото то е така, което обезкървява и европейската икономика и в частно българската и руската – за никой не е хубаво това - този инат, който се проявява в момента за никой не е хубав, всички губят - и Европа, и Русия. Опитвали сме се да решаваме доста подобни въпроси”, заяви Борисов.

„Вакса” за контрабандата

Относно борбата с контрабандата министър-председателят посочи, че е намерена правилната „вакса”. Той посочи, че има много активна работа от страна на прокуратурата, двете приходни агенции и МВР.”Подготвят се доста интересни неща. То се вижда веднага в приходите. Когато се изчислява една магистрала, се гледа за 100-годишната вълна. Само последните 10 години, три пъти сме надвишили това, което университетите са изчислили. Толкова климатът се е променил, че дори и в науката трябва да се направят корекции”, посочи Борисов.

Той гарантира, че и борбата с контрабандата ще бъде не по-малка. „Това веднъж касае бюджета и втори път бизнеса", добави Бойко Борисов.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”