„Въпреки провокациите, Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите”, каза премиерът Бойко Борисов по повод последните скандали в Народното събрание заради изгонването на Корнелия Нинова от зала.

„Историята се повтаря, защото само преди години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента”, припомни Борисов.

По думите му тогава Мартин Шулц му казал „Няма нищо по-лошо от политиката на празния стол” и премиерът веднага върнал партията в залата.

„Това, което те правят, ние го правехме преди две години. Разбира се, че не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение”, коментира още Борисов.

По думите му се леят обиди и грозни изказвания, но въпреки тези провокации, Главчев не е трябвало да си изпуска нервите.

На въпрос дали Борисов се е почувствал засегнат от думите на Корнелия Нинова, заради които я отстраниха, той каза: „Не гледам, не слушам и съм забранил да ми се казва, иначе мога и аз да избухна. Имам остър език, мога да отговарям, помня много, знам много и само ще направим беля”.

Според Борисов целта на последните скандали с БСП е да няма силно европредседателство.

„В края на краищата дадох оставка, явихме се на избори, похарчихме 50 млн. държавни пари за тези избори и сега отново се държим сякаш… Какво очаквате? То е ясно – БСП и ДПС”, коментира Борисов.

Той коментира, че предлагат на БСП повече смиреност и да се съобразяват с това, за което са гласували хората. „Това е демокрация”, каза Борисов.

Докладът на ЕК

„Оптимист съм. Разбира се ние си знаем, че не сме идеални”, коментира премиерът последния мониторингов доклад на Европейската комисия.

„Докладът е обективен. На разговора с вицепремиера Тимерманс преди няколко дни в Брюксел той отчете и това го каза и публично, че от май месец насам има напредък”, допълни още Борисов.

Той заяви, че институциите у нас били достатъчно убедени и мотивирани и в Брюксел знаели, че ще направим нужните промени и реформи.

„Мисля, че политическата оценка е достатъчно добра, за да сме оптимисти и да ни амбицира да работим по-добре”, допълни още Борисов.

По повод изказването на президента Румен Радев, че политиците трябва да се отчитат пред гражданите, а не пред Брюксел, Борисов коментира, че и двете са еднакво важни.

Скандалите с Елена Йончева

„След филма на Елена Йончева съм възложил проверка и ако има виновни, да се наложат наказания и да се даде на прокурор”, коментира премиерът.

Според Борисов държанието на останалите присъстващи на премиерата на филма на Йончева е било „неевропейско”, защото са освиркали Цветан Цветанов. „Той отиде така, както е бил поканен, да защити нашата теза”, коментира премиерът.

Давността на приватизационните сделки

„Предложихме давността да отпадне и това не е в приватизионните сделки, защото не е насочено нито срещу фирмите, нито срещу хората, а срещу длъжностните лица. Не виждам никаква насоченост срещу някого в тази посока”, коментира Борисов.

По думите му след предложението за преглед на приватизациите, „някои хора се припознаха и започнаха да подхвърлят: „Ама Цветелина Бориславова?”

„Аз не съм монах, през живота ми съм имал жени. Аз не съм светец в това отношение. Трябва ли всяка жена, която е минала през моя живот, след това да я веят като байрак и да обясняват, че трябва да я проверяват?”, попита премиерът.