Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви премиерът  Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена.

Министър-председателят предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса. 

По думите на Борисов е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна.

В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

Снимка: МС

„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне“,  допълни още премиерът.

Федералният канцлер на Австрия Кристиан Керн пък коментира, че споразумението с Турция "работи, но не така, както бихме искали".

Участниците в срещата се обявиха за засилен контрол по всички външни европейски граници, Балканският маршрут да остане затворен, а балканските държавите да получат допълнителна финансова и помощ.

Сърбия, Македония и Гърция ще получат допълнителна финансова помощ и техническа подкрепа от Фронтекс, стана ясно след срещата.

Следваща стъпка е изграждане на бежански центрове извън границите на Европа. По предложение на Унгария това може да бъде Либия, след като Западът вдигне оръжейното ембарго и помогне на новото либийско правителство да затвърди контрола над страната.

Лидерите се обединиха по още една точка- икономическите мигранти да бъдат връщани в Северна Африка, Афганистан и Пакистан.

„Искаме да поясним - всеки, на когото не му е позволено да остане в Европа с бежански статут, ще бъде връщан обратно”, каза германският канцлер Ангела Меркел.

„Австрия не възнамерява да отслабва контрола над границите си. Това ще действа и занапред. Разбира се, германският канцлер Ангела Меркел не е привърженик на идеята, но това е и целта на срещата - да обясним гледната си точка”, посочи Кристиян Керн.

Днес лидерите във Виена избягваха една тема - квотното разпределение на бежанците.

Бежанската криза ще бъде отново тема на разговорите между европейските лидери през октомври.