Желая успех на опозицията с вота на недоверие, каза пред журналисти в Луковит премиерът Бойко Борисов във връзка с обявените намерения на БСП да внесат вот на недоверие към кабинета заради смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева.

"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандидатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота", коментира Борисов.

Премиерът добави, че е право на Ирина Бокова да не се откаже от надпреварата за генерален секретар на ООН.

По думите му хората не ги интересува дали Бокова, или Георгиева ще бъде издигната за генерален секретар на ООН, а как ще живеят.

Вижте повече във видеото:

Той посочи, че в неделя, когато ГЕРБ ще представи кандидатпрезидентската си двойка, ще говори по темата за предстоящите избори.

С програмата за саниране на жилища, която е на 100% безплатна за гражданите, провеждаме най-социалната политика, защото парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите, подчерта министър-председателят при откриването на саниран жилищен блок в Луковит.

Той допълни, че до края на годината около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в програмата. „Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше”, обясни Борисов.

Снимка: МС

По думите му в момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата. „Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме. Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин”, категоричен беше премиерът.

Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта „Белене”. „Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор”, посочи Борисов.

„Като дойдем ние, само плащаме: 2,5 млрд. лв. сме платили за двете централи и за реакторите. И без да усети никой – всички щети по КТБ, 3,7 млн. лв. И това е само от борбата с контрабандата, с парите, които събрахме“, коментира пред медиите премиерът.