Едни водят войните, едни ползват репарациите от петрол, а други ще се избием колко пари да дадем за мигрантите. На народите, особено в граничните страни на ЕС, това не им харесва – пагубно е за всяка политическа партия, която го подкрепи. Това коментира в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който участва в последния Европейски съвет за годината.

„Границите на ЕС да се пазят както се пазеха едно време. Всеки, който иска да влезе в Европа, да влезе по два начин – които бягат от войните, да се спасят; тези, които са икономически ще бъдат спирани и ще отиват там, където биват искани”, обясни своето виждане Борисов.

Запитан за кое „едно време” говори, той отвърна следното: „Когато имаше много силна охрана – както между Западен и Източен Берлин”.

"Турски поток" и към България?

В турски медии днес се появиха публикации, според които по политически причини Реджеп Ердоган е взел решение да пренасочи „Турски поток” към България, а не към Гърция с която влезе в спор за Лозанския договор от 1923 г. Борисов коментира, че газова връзка с южната ни съседка се строи и ще заработи през следващото лято. Той предрече, че със старта на „Турски поток” транзитът през Украйна, Румъния и нашата страна за Турция ще секне.

"Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток".

„За да не ни останат празни тръбите, си договорихме с ръководството на Турция и с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония за 10 млрд. кубически метра газ за Сърбия и 1 млрд. за Македония. На 1 юли 2018 г. интерконекторът ни с Турция за 16 млрд. кубически метра ще е готов и ще обърнем газа”, заяви министър-председателят.

По думите му вече са поръчани и тръбите за интерконектора с Гърция, като целта е в газовия хъб „Балкан” да идва синьо гориво от множество източници (сред тях собствен добив, втечнен газ, внос от Румъния, Турция и т.н.) и след това „по нашите газови магистрали” да тръгва към „Солун, Скопие, Белград, Унгария и Австрия”. До момента идеята на „Турски поток” беше да стига до интерконектор на гръцко-турската граница.

Коалиционно

Бойко Борисов коментира и темата с Банско, заради която заместникът му Валери Симеонов публично влезе в конфликт с него.

В ТВ интервю лидерът на НФСБ, който внесе в кабинета точката за разширяване на концесията на ски зоната, заяви, че се чувства "изработен" и не иска да вижда министър-председателя.

„Не считам, че най-важната за Министерството на екологията тема, която се влачи от 2001 г. трябва да се гледа в отсъствието на министъра. Не считам, че концесията трябва да се продължава преди да има нов план за управление на парка”, заяви във връзка с изтеглянето на точката от дневния ред Борисов и допълни, че ако ще се взема решение в полза на втори лифт, той ще го внесе лично.