Ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи.

Това се казва в поздравителен адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до членове и симпатизанти по повод 10-годишнината от основаването на формацията.

Като прави ретроспекция на изминатия път, премиерът в оставка заявява, че има всички основания да каже с гордост, че начинанието е успешно, въпреки многото скептици. Той изброява изборните победи на партията, но подчертава, че успехът не се измерва с тях, а е в постигнатата промяна.

„В икономически план ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП – напомня Борисов. – Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента „Орешарски“. Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет“.

„В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа“, е равносметката му от двата управленски мандата.

В политически план той подчертава, че са се противопоставили категорично на популизма и задкулисието, и за 10 години не са влезли нито веднъж в безпринципна коалиция.

„И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората“, пише в обръщението си Борисов.

По волята на народа от последния президентски вот днес сме изправени пред нови парламентарни избори, казва той и заявява, че направеното от ГЕРБ досега е видимо и ясно, но народът вече очаква друго от партията. Затова и поема ангажимента да бъдат преосмислени приоритетите и предложена ясна управленска програма с точно разписани политики, които да доведат „до иновативна икономика, просперираща, стабилна, модерна България със силно, здраво и образовано гражданско общество“.

Борисов призовава съмишлениците на ГЕРБ да запазят спокойствие, защото „истината е на наша страна и винаги излиза наяве“.

„Вярваме, че българският народ е мъдър, макар и да е емоционален, и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизмът и хулиганството в политиката да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия“, пише председателят на партията.