Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган.

Двамата разговаряха в двореца Долмабахче в рамките на визитата на Борисов в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според министър-председателя предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна.

„Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона“, подчерта министър-председателят.

Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи, смята Борисов. „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“, посочи той и добави: „Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“, допълни той.

Министър-председателят благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността й да намали миграционния натиск към България и отново посочи, че иска европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава.

Премиерът Борисов запозна турския президент с действията на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”, както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени.

Борисов подчерта възможностите за страните от региона и от Европа, които разкрива изграждането на газоразпределителен център на българска територия.

В рамките на срещата президент Ердоган изказа благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.