Оставям Патриотичният фронт и Реформаторският блок да поемат отговорност. Това заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Който иска да има мандат, да си излъчи премиер и министри, допълни той. Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ да е спечелила изборите, категоричен беше Борисов.

Той загатна, че депутатите от ГЕРБ може да подкрепят на кабинет, съставен от Патриотите или Реформаторите.

„Преди 2 години предложихме коалиция на РБ, предложихме и на ПФ. Те казаха тогава: Ние няма да влизаме, няма да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз, ако решат да направят правителство”, заяви Борисов.

Аз бях поел ангажимент да освободя този пост и съм го направил, каза още премиерът в оставка.

Борисов подчерта още, че кабинетът в оставка изпълнява ангажиментите си всеки ден.

Той посочи, че е очаквал новоизбраният президент ген. Румен Радев да бъде на заседанието и да се чуе какво мисли.

Снимка: Ладислав Цветков

Сега всички започват да говорят срещу резултатите от референдума, а беше насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво. Никой не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове, защото беше модерно и защото беше срещу мен и ГЕРБ, изтъкна Борисов.

Сега трябва да кажат, че всъщност са против и искат всички да сме заедно в против, но когато са гласували 2,5 милиона души, ние сме длъжни да ги приведем в сила, отбеляза той.