ГЕРБ още умуват за кандидат-президент. На този етап Бойко Борисов няма нагласата за напускане на премиерския пост, който по думите му е с повече отговорности и правомощия.

При посещението си във Велико Търново министър-председателят каза още, че сега по-важен е проблемът с бежанците, който се задълбочава.

Според Бойко Борисов допреди две седмици ГЕРБ е имал двама кандидати за президентските избори, но след критичните ситуации в Европа е разбрал, че въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация.

Той уточни, че президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да "тропне на масата, за да защити интересите на страната" и търси такъв човек.

"Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам", посочи Бойко Борисов.

По думите му президентът трябва да е политик и експерт, да е с характер и да го познават хората, да има рефлекс в различните ситуации. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат досега кандидат за президент, обобщи премиерът.

Еврокомисията е обещала да отпусне на страната ни 6 милиона евро помощ за справяне с охраната на четирите ни граници, каза още той. Борисов уточни, че помощта трябва да бъде получена през идната седмица.

По думите му това е наложително заради защитата на границата. „Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна, правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Борисов отбеляза, че при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел и европейските комисари е поискал всякакъв вид помощ - хора, техника, кораби, вертолети и термокамери.

„Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят.

Засега няма пряка заплаха за сигурността на България, защото се полагат огромни усилия, но едвам се удържат четири граници плюс Черно море, посочи премиерът.

По думите му от турска страна се оказва достатъчно подкрепа въпреки проблемите там, но с Гърция е по-тежко.

Той припомни, че в понеделник предстои българо-гръцка среща с участието на премиера Ципрас и целия кабинет, на която ще бъде обсъдена ситуацията на границата.

Във Велико Търново премиерът Борисов откри новоизградено депо за твърди битови отпадъци, огледа ремонта на улица "Магистрална" и се запозна с хода на санирането на жилищни сгради в кв. "Чолаковци".

По-късно в Търговище Бойко Борисов проведе среща с кметове на 15 общини от региона и представи отчет, според който за юли тази година има събрани 200 милиона лева повече в бюджета в сравнение с юли месец 2015г. „В сравнение с миналата година за този период около 1,5 милиард повече. На базата на това си позволяваме жизнено важни за кметовете неща-да им дадем средства като бонус от правителството за по-добър живот на хората“, добави Бойко Борисов.

Премиерът увери, че работата по магистрала „Хемус” и по развитието на инфраструктурата продължава.

Министър-председателят подчерта, че България е пример в този размирен свят, как християни и мюсюлмани трябва да живеят заедно и да се уважават. По думите му приоритет за правителството са общините от смесените региони и Северозападна България.

„Ясен признак за това е, че тук строим пътища, училища, детски градини, водопроводи. Казал съм на всички бързо да провеждат обществените поръчки, максимум прозрачно и чисто, за да може всеки лев да отива за хората“, подчерта Борисов.