„Ако съм бил за кариера, щях да съм бил президент още преди много години. Никога това не ме е влякло, нито считам, че там мога да бъда така полезен, както в момента. Още повече виждате какво е нивото на тези, които претендират за властта”, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Във връзка с твърдението на Касим Дал, че само Борисов може да обедини десницата, ако се кандидатира за президент, премиерът заяви, че има достатъчно хора в ГЕРБ, които могат да са обединяващи и да вършат работа.

На въпрос защо чак през септември ще бъде обявен кандидатът на ГЕРБ за президент, той посочи, че е щял да обяви името по-рано, но му е омръзнало вместо да се работи за държавата, всеки да си прави предизборна кампания за президент.

Запитан дали ако каже името на кандидата, няма да спрат спекулациите, Борисов заяви, че не смята така.

Борисов сложи точка на спекулациите, че е Росен Плевнелиев е бил вариант за втори мандат.

Нищо не се е променило в опозицията – същите лъжи, същите глупости. Говорят за магистрали, които бяха абсолютно провалени проекти”, коментира той думите на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя атакува премиера по време на парламентарния контрол с въпрос за състоянието на националната сигурност, но темата на разговора се прехвърли към магистралите.

От БСП заявиха, че Борисов открива магистрали, а после те се развалят. Премиерът отказа да коментира нападките на опозицията от трибуната, но отговори в кулоарите на парламента.

„До вчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки, вие забравихте ли как ходихте до Харманли, как ходихте до Свиленград и как ходите сега? Забравихте ли как ходихте до Бургас, забравихте ли как ходихте до Благоевград. Това казват те, за съжаление, не ми отива да им отговарям”, заяви премиерът.

Относно обвиненията за доклада за националната сигурност Борисов коментира, че са влезли нови закони. „Службите трябваше да ги направят, след това ги дадоха в недекласифициран вид, преправиха ги и ги внесохме. После парламентът беше в почивка”, каза Борисов.

Той заяви, че това са дребни заяждания, от които не вижда смисъл.

По повод визитата на Владимир Путин в съседна Гърция и евентуалното подновяване на „Южен поток”, Бойко Борисов каза, че очаква Европа и Русия да се разберат.

Междувременно вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев дойде в парламента, за да защити правителството и изнесе данни, че вече сме на второ място по усвояване на евросредства.