България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск и в условията на увеличения поток доказваме, че надеждно охраняваме външната граница на ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

„Не трябва да позволяваме пропукване на сигурността на нито една граница, на територията на нито една държава в ЕС”, добави още премиерът.

Борисов изтъкна колко важна е външната политика и политиката за сигурност на ЕС да бъдат единни. Според премиера, присъединяването на България и Румъния към Шенген ще е ясен сигнал за единство на Европейския съюз в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора.

Могерини и Борисов обсъдиха и ситуацията в Гърция. Според премиера, поддържането на финансова стабилност и разумна бюджетна политика са правилният избор.

Борисов представи на Върховния представител на ЕС събраните приходи в бюджета след предприетите действия за ограничаване на корупцията и контрабандата.

„България се представя като един от най-големите и дисциплинирани членове на ЕС и НАТО”, поясни по-късно Борисов, след като срещата му с Федерика Могерини приключи. „Винаги в годините назад съм настоявал да съдите по делата на всяка държава, премиер и министър, нищо по-добре от фактите не говори за една правилна политика.

Той подчерта, че страната е част от европейското семейство и е подкрепила санкциите срещу Русия, въпреки че стриктното им спазване нанася сериозни щети на българската икономика. „Натискът, който има от контрасанкциите е само в България. Проявявайки лоялност към ЕС, ние се оказахме в конфронтация с Русия”, каза още Борисов.

„България беше лоялен член и подкрепи Европейската комисия, а нашите загуби от стриктно спазване на санкциите на Европейския съвет генерира финансови загуби за страната”, уточни още премиерът. Той допълни, че спирането на „Южен поток” е било знак за НАТО, че България е лоялна и дисциплинирана по отношение на европейската воля.

„В момента България се намира на кръстопът заради географското си положение и предизвикателствата, пред които е изправена”, каза Върховният представител на ЕС Федерика Могерини по време на Годишната среща на министър Даниел Митов.

„Това не са предизвикателства на страната, а на Европа”, подчерта още тя. По думите й, нуждата от силна и обединена Европа не е била по-ясно очертана, отколкото днес. „Никоя страна не може да се чувства достатъчно голяма и силна, за да се справи сама”, каза още Могерини.

„Единството ни често се изправя пред изпитания. Пример е Украйна, Русия, които залагат на разединение в нашия съюз. Ние обаче доказваме, че можем да се концентрираме върху интересите си”, добави още Могерини.