Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона. Това подчерта по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Той се оказа в сложна ситуация, след като похвали действията на т.нар „доброволни отряди”, които залавят имигранти по границата, а малко след това се разбра, че едно от формированията е предвождано от криминално проявен.

В стенограмата от днешното заседание на кабинета Борисов размишлява на глас за възможностите за охрана на границата, като отбелязва, че днес тя не може да се пази както през Студената война: „с кльон, ограда, изтеглена на 7 км навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата” (с тази подробност, че фортификациите са били предназначени по-скоро за спиране на бягащите от НРБ, а не за ограничаването на нелегални имигранти – б.р.).

Премиерът подчертава, че всеки сигнал „дали е в бедствия, аварии, сигнал за кражба или корупция” е добре дошъл, но не е призовавал никого „да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било”.

„Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона”, категоричен е премиерът.

Той излага своя хипотеза за скандалите с т.нар граждански арести край браздата: „Според мен се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата!”