Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес с премиера на Република Корея И Нак-йон, който е на официално посещение в България.

Двамата разговаряха на "четири очи" близо 2 часа и се договориха за учредяване на Българо-корейска търговска камара.

Основната тема на срещата е била задълбочаването на двустранното сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и иновациите в енергетиката и производството на автомобили, съобщиха след срещата двамата премиери.

Благодаря за подкрепата на българското правителство на политиката на Република Корея срещу ядрените опити и с балистични ракети и за усилията за привличане на чужди инвестиции към страната, каза корейският премиер. Управлението на правителството на Бойко Борисов ще има влияние за привличане на чужди инвеститори, включително и корейски, каза И Нак- йон.

Темите, които са обсъждан днес са енергетика, високите технологии и производството на коли, каза премиерът на Република Корея. Той покани българският премиер Бойко Борисов на посещение в Корея. Искаме тази визита да има истински резултат и затова с корейски компании ще подготвим това посещение, добави той.

В близкото минало имаме печален опит за сътрудничество с Южна Корея и се надявам днес да постави ново начало и държавата и общините, където ще се правят тези инвестиции да гарантират за тях, каза Бойко Борисов. България е изключително привлекателно място за инвестиции в нови технологии и електро автомобили, добави той. Надявам се техният регион да се успокои - на Европейския съвет имаше тема "Северна Корея", посочи Борисов.

По-късно днес двамата премиери ще открият бизнес форум в Хюндай Център София.