Българският премиер Бойко Борисов е потърсил за телефонен разговор руския президент Владимир Путин, като двамата са обсъждали енергийни проекти, предаде РИА Новости.

„На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор на президента на Руската федерация Владимир Путин с премиера на Република България Бойко Борисов. Обсъждани са актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката”, се посочва в официалното съобщение на Кремъл.

От "Дондуков" 1 посочват и конкретни двустранни инициативи: газоразпределителен център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика.

Борисов и Путин са се разбрали за активизиране на взаимодействието между София и Москва в рамките на руско-българската Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Разговорът с руския президент идва ден, след като председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер изпрати писмо на Бойко Борисов, в което се разяснява позицията на Брюксел по въпросите на енергетиката. От него се разбра, че ЕК приема газовият хъб „Балкан” да се захрани с руски газ и да се строи нова атомна електроцентрала, стига тези проекти да не нарушават разпоредбите на евросъюза.

Брюксел показва последователност по тези въпроси и настоява за спазването на правилата на Третия енергиен пакет. В периода, в който „Южен поток” беше актуален проект, а за хъб не се говореше, руската страна и определени кръгове у нас настояваха да има изключение от разпоредбите за поделяне на собствеността върху тръбата.

Борисов се обади на Путин по-малко от седмица преди руският президент да се срещне за пръв път от месеци с турския си колега Реджеп Ердоган. След като Москва и Анкара отново затоплиха отношенията си, в Русия пак се заговори за проекта „Турски поток”, който заобикаля България по пътя си към Европа.