Намираме се в исторически момент за света и за Европа. Политическата несигурност, религиозните противоречия налагат надмогване на партийния егоизъм – българските граждани се нуждаят от отговорно пред тях и пред бъдещето на страната управление. Това заяви пред депутатите в парламента номинираният за премиер Бойко Борисов.

Той представи приоритетите на правителството във всички сфери, като специално открои като безалтернативни евроатлантическата ориентация на страната, валутният борд (поне до влизането в еврозоната и банковия съюз) и либерализацията на енергийния пазар.

В социалната област Бойко Борисов обяви, че социалните помощи ще бъдат обвързани с обществено полезен труд, отговорно родителство и редовно посещаване на детските градини и училищата. Ще се работи и за възможности активните и предприемчивите да съвместяват кариерата със семейния живот.

Номинираният за премиер анонсира „решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование със силата на всички държавни институции и инструменти. Родолюбието и образователната система ще бъдат основа на възпитанието и извисяването на българския дух, средства за формиране на чувство на солидарност в обществото и привързаност към родината”.

На този фон ще се увеличават парите за образование и наука, а учителите трябва да получат двойни заплати в края на мандата.

Здравната сфера ще види демонополизация на НЗОК и преодоляване на регионалните дисбаланси.

Сигурност

Борисов направи сериозна заявка за политиките в областта на сигурността. „Ще предприеме всички мерки, за да гарантираме сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие в малките населени места, спиране на нелегалната имиграция и защита на границите”, заяви той.

За целта ще се работи за ускорено развитие на въоръжените сили, а страната ни ще участва новата политика на ЕС за европейска отбрана. Ще бъдат по-ангажирани българските фирми и научни центрове.

Същевременно, номинираният за премиер анонсира и продължаваща работа по съдебната реформа с нов антикорупционен закон и нов орган, който да го прилага, прехвърляне на корупционните дела в спецсъда. Ще има и промени в НПК с цел намаляване на формализма, а Борисов анонсира и „нова наказателна политика и нов Наказателен кодекс”.

Амбицията на новата власт е до края на следващата година да бъдат адресирани всички препоръки на Европейската комисия.

Икономика

Целта на България е влизане в единния банков съюз и еврозоната в момента, в който страната ни покрие критериите. До тогава валутният борд е „безалтернативен и неприкосновен”, подчерта Борисов.

Ще бъдат предприети мерки с цел България да има балансиран бюджет до 2020 г.

„Енергийната сигурност е ключова за нашата икономика”, подчерта Бойко Борисов, като посочи, че тя ще дойде със собствен газов добив, интерконектори, газов хъб и либерализация на пазара за ток и газ, която е „безалтернативна”.

Правителството ще работи за привличане на инвеститори и намаляване на административната тежест. Целта е доходите да се повишат чрез растеж на икономиката.

Според Бойко Борисов модернизацията ще доведе до БВП от 120 млн. лв. в края на мандата, минимална заплата от 650 лв. и средна от 1500 („Дай Боже – и повече”, отбеляза Борисов).