Премиерът Бойко Борисов заяви, че докато не се спрат войните, решение на проблема с мигрантската криза няма да има. Именно затова той е призовал държавите, от които зависи постигането на мир – САЩ и Русия, да постигнат съгласие.

Той изтъкна и последствията за България – отделянето на значителен финансов и човешки ресурс за удържане на натиска по границата, допълнителните средства за издръжка на мигрантите в страната, напрежението в районите, където се създават миграционни центрове.

На среща с кметовете от Националното сдружение на общините като стъпка в правилната посока министър-председателят посочи постигнатото съгласие на заседанието на Европейския съвет в Братислава за затваряне на външните граници и създаването на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която започна работата си от България вчера.

Но дори да бъдат разположени „граничар до граничар, докато проблемът съществува в размирните държави, докато войната върви, това няма да е решение“, категоричен беше Борисов.

Той отбеляза значението на пълноценното действие на споразумението по миграционните въпроси между ЕС и Турция, както и доброто сътрудничество с властите в южната ни съседка, довело до намаляване на натиска по българо-турската граница.

Друго следствие от миграционната криза в Европа, с пряко отражение върху българските общини, е недостигът на средства в бюджета на ЕС заради отделяното значително финансиране за справяне с миграционните проблеми.

„Конфликтите между членовете на Европейския съвет вече са видни. Нарушиха се основни принципи на ЕС… В Европа няма пари вече. Кохезията, макар и да не се говори гласно, леко по леко върви към закриване. Знаете, как се работи по проектите – с т. нар. финансови корекции, и те се връщат в бюджета на ЕС. И отиват за мигрантската криза. България води много умерена и проевропейска позиция, изпълняваме си ангажиментите. Отделяме голям ресурс за прехраната и за мигрантите в бежанските центрове. Така че, до този момент това не ни се е отразило, но искам да сте изключително прецизни в изпълнението на европейски проекти”, предупреди министър-председателят.

Бойко Борисов подчерта усилията на държавата да отделя допълнително средства и за общините и отбеляза, че близо 90% от тях са получили финансиране от кабинета за важни инфраструктурни и социални проекти. Според премиера повечето хора не правят разлика между това за кои пътища отговаря общината и за кои - държавата. „Но няма и смисъл. Ние просто трябва да ги направим”, е мнението на министър-председателя.

Той посочи, че приоритет ще бъде строителството на магистрала „Хемус” и развитието на Северна България. „За Търговище, Разград, Търново, Севлиево, Габрово, Плевен „Хемус“ е жизнено важна за бъдещото икономическо развитие”, подчерта Борисов.