„Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници”, каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора.

На срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че планове за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. За флотилия обаче не се заговори.

Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир”, допълни още премиерът.

По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм. „Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?”, каза Борисов.

„Аз винаги казвам, че когато струпваме армия, то води до реципрочна реакция. И обратното – когато руската страна докарва ядрени подводници с крилати ракети – това довежда пък до обратния реципрочен вариант да се засилва отбранителната мощ на НАТО”, допълни още премиерът.

По думите му той щял да предложи демилитаризирането на Черно море на повече колеги от Европа и да го обсъдят. „Защо да не може Черно море да е демилитаризирана зона? Нека добивът на нефт и газ, нека туризмът, ако щете риболовът – това да цъфти, това е добре за всички”, допълни той.

Борисов каза, че се надява на повече такт и разбиране и да се търсят „мостове на сближаване”, защото „другото е много страшно”.

По повод разминаването в позициите му с тези на президента Росен Плевнелиев Борисов заяви, че в България има разделение на властите и всяка власт има своя позиция. „Прекрасно е, когато тя е уеднаквена. И когато говорим с президента Плевнелиев, ние сме на една позиция по тези теми”, коментира още той.

Президентските избори

Бойко Борисов заяви, че на тези избори няма да се кандидатира, „но ако е рекъл Господ, на следващите ще се кандидатирам”. Той допълни, че към този момент няма причина да промени решението си.

„Правителството стои добре, ръстът на икономиката се поддържа добре, усвояването на фондовете върви добре. Няма причини да създавам дестабилизация”, подчерта премиерът.