Предложенията за промени в правосъдната система в момента не са сериозни стъпки към реформа, а опити да се оседлае съдебната власт. Това коментира в предаването „Лице в лице” бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

По думите му с предлаганите ходове не се дава независимост на Висшия съдебен съвет, а напротив, създава се възможност за още по-голям натиск над него при взимането на решения.

При явното гласуване ще минават кандидатите на силните на деня, на управляващите в дадения момент и не е вярна също така тезата, че хората във ВСС при едно явно гласуване ще носят персонална отговорност, коментира Близнашки.

Според него когато има гласуване по проблеми от общ характер, както това става в Народното събрание, това трябва да е явно, защото избирателите трябва да знаят какво се приема и от кой се приема. „Когато имаме гласувания по кадрови въпроси, както това става във ВСС, това трябва да става тайно, за да няма зависимости – това се случва и прилага във всички нормални и цивилизовани страни”, посочи той.

„Госпожа Маковей не казва всичко за ситуацията в Румъния. Там влиятелните среди, които се обособиха в началото на 90-те, диктуват правилата и те са решили да се преборят с корупцията в държавата. Тук няма такова нещо”, каза бившият служебен премиер по повод посещението на Моника Маковей, която разказа за проведените съдебни реформи в Румъния.

Вижте целия разговор с проф. Георги Близнашки във видеото: