Кампанията за референдум за АЕЦ „Белене” може да започне още в началото на следващата година. Дотогава процедурата за провеждане на допитването може да приключи, смята депутатът от левицата Янаки Стоилов.

БСП събра 773 хиляди гласа за провеждането на национално допитване, а подписката беше внесена миналанта седмица.

Стоилов обясни, че ако искането е направено от 500 хиляди граждани с избирателни права, парламентът просто формално трябва да прецени дали са налице изискванията за броя на хората и процедурата на допитването. Самата дата трябва да определи президентът.

За да се смята за валиден референдумът, участвалите трябва да са толкова, колкото гласувалите на последните парламентарни избори. Според Стоилов не би трябвало да има спор дали може да се проведе допитването до гражданите.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев също каза, че ако изискванията, заложени в законите са спазени, референдумът ще се проведе. Главчев обаче припомни думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че решение, засягащо националната енергетика не може да се взема при закрити врати.

"Дали бяха широко отворени вратите на пиано бара по късна доба, когато се взимаха решения за българската енергетика, попита Главчев", визирайки "решение за големия шлем”. Стоилов обаче каза, че това решение не е било взето в пиано бар.

Главчев посочи, че по време на управлението си левицата не е сключила договор за централата, а през 2007 година е приет закон за възобновяемите енергийни източници.

По думите му двата фактора в момента оказват влияние върху цената на тока. Според депутата от ГЕРБ, след забавянето проектът става неефективен. Той цитира мнения на руски експерт, според когото забавянето на реализирането и изграждането на един ядрен блок с една година струва един милиард евро.

Стоилов отвърна обаче с нападки срещу премиера Бойко Борисов за това, че е променил позицията си за Белене.

"Също при други обстоятелства, може би не е било свързано с никакви барове, но с други посещения, промени диаметрално позицията си", каза Стоилов.

"Червеният депутат" обясни, че по време на управлението на социалистите проектът се е развивал и е имало заявен инвеститорски интерес, а колебливата, по думите му, позиция на кабинета на ГЕРБ е направила изграждането на централата невъзможно.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови