Бюджетната комисия отхвърли ветото върху бюджета на НЗОК
В мотивите си президентът заяви, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Комисия бюджет
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

В подкрепа на бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно.

В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентитеРумен Радев наложи вето на бюджета на НЗОК за догодина

Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюджета на НЗОК, но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че решението за ветото на президента касае финансови и морални решения и ще му е трудно да гласува „против“ него.

Президентът и хората се били объркали за мораториума на лекарствата, смята Радослав ГайдарскиСтава въпрос за нови лекарствени средства, които не се използват в България в момента, поясни той

 „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“, заяви проф. Гечев.  

„Тези хора дори в този момент изпробват върху себе си тези лекарства, те са одобрени - т.е. знае се, че не са вредни, но не се знае какъв е ефектът от това лекарство - наистина ли то е панацея за тези болни. Затова смятам, че тези фирми ще продължат и през 2018-та да финансират това лечение - защото това е в интерес и на самата фирма”, обясни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре