Както повелява процедурата, служебните министри отидоха при предшествениците си по министерства, за да получат от тях „ключовете” на ведомствата.

Всички заявиха, че ще търсят приемственост и няма да има радикални промени в политиката. Преди ден се появи информация, че ще бъдат сменени всички зам.-министри, като на този етап тя не се потвърждава напълно – кадрови рокади няма да има, но в повечето случаи те ще са след анализ.

Финанси

Ще направим анализ на състоянието в МФ и ще направим препоръки какво трябва да се извърши, заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в сградата на Министерството на финансите, където прие поста от Петър Чобанов.

Порожанов посочи, че фискалният резерв от 8.2 млрд. лева е добра база и ако има актуализация след изборите, тя може да изчисти негативните тенденции.

„Не идвам с екипи. До дни ще бъде сменен един заместник-министър, други кадрови промени ще направим ако се налага след анализ”, допълни Порожанов.

Според него важен проблем са спрените две програми – Околна среда и Регионално развитие. Като друг проблем той посочи забавяне на изпълнението на приходната част в бюджета.

От своя страна Петър Чобанов заяви, че стои зад направеното от правителството предложение за актуализация на бюджета и съжалява, че тя не е била приета в НС по начина, по който той е предложил.
За КТБ Чобанов отново каза, че основната отговорност е на БНБ и в момента решения не могат да се извършват от МФ.

 


Вътрешни работи

Ще се постарая българският народ да не усети каквато и да е смяна в ръководството на МВР. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов по време на церемонията по предаването на управлението.

„Основното задължение на МВР е провеждането на честни избори. Изборите са тези, които дават началото на старта на управлението. Аз и екипът, с който ще работя, ще обръщаме внимание на това, което се случва”, подчерта Бакалов.

„Министър Цветлин Йовчев ми предава министерството кадрово стабилно, но финансово не толкова. Ще говоря с министъра на финансите и се надявам да не се усети по никакъв начин, че има някаква промяна в МВР. Не съм прочел отчета за финансовото състояние, но тези изводи ги правя от гласуването на Народното събрание”, обясни Бакалов.

Според него, Цветелин Йовчев е изпълнил закона такъв, какъвто е. „За мен са важни резултатите. Законът е такъв, какъвто е приет. Ще бъдем наистина една правова държава, ако си изпълняваме законите такива, каквито са. Благодаря на Цветелин Йовчев за подкрепата, която получавам”, каза още Бакалов.

„Както се казва, ако беше много лесно, на нас ли щеше да се падне”, пошегува се Йордан Бакалов.

Външни работи

 Създаването на условия за нормално провеждане на изборите в чужбина и максималната подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар ще бъдат сред основните приоритети на служебното правителство.

Това каза служебният министър на външните работи Даниел Митов при приемането на властта от досегашния министър Кристиян Вигенин.

"Вчера президентът даде анонс, че Кристалина Георгиева ще бъде българският кандидат за еврокомисар. Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да получи много по-добро портфолио в състава на следващата Европейска комисия", каза Митов.

Снимка: БГНЕС

Той ще продължи работата по подготовката за срещата на върха на НАТО и Общото събрание на ООН и по предприемането на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор.

Митов благодари на Вигенин за добрата работа в последната година и заяви, че приемствеността в българската външна политика ще продължи.

Досегашният министър на външните работи Кристиан Вигенин каза от своя страна, че е направил всичко възможно да остави министерството в ръцете на следващия министър в по-добро състояние от това, което заварил.

"Постарахме се по отношение на политиката, която беше водена в този период, България да засили значително своите позиции в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Имахме много активна политика по отношение на Източното партньорство, успяхме да засилим двустранните връзки с голяма част от европейските страни, което да ни помогне да имаме по-добра координация и взаимодействие и на равнище ЕС", заяви Вигенин.

"От една страна развивахме много активно и динамично отношенията със САЩ. В същото време направихме немалко стъпки за засилване на контактите между България и страните от Югоизточна Азия. Запазихме и комуникацията с Руската федерация", посочи Вигенин. Той допълни, че са били положени особени усилия по отношение на българските общности зад граница, най-вече в Молдова и Украйна.

Вигенин изрази надежда, че от всичко това ще бъде взето най-положителното и то ще бъде развивано в периода на служебното правителство и в следващ период, за да се гарантира приемствеността във външната политика и нейните приоритети.
 

Енергетика

Искам да се запозная с реалната ситуация в икономиката и енергетика и едва след като имам пълната информация ще направя коментар. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, като призова журналистите да гледат картината на икономиката в цялост, а не да използват отделни парченца от тази картина при осветляването на ситуацията.

Той посочи, че ще фокусира работата си върху три цели. Първата е запознаване с реалното състояние на икономиката и големите енергийни проекти (новият блок на АЕЦ „Козлодуй” и „Южен поток”).

Снимка: БГНЕС
Втората е създаване на енергиен борд с всички участници на пазара, ДКЕВР и външни експерти от ЕК, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Служебният министър посочи, че в енергетиката трябва да се предприемат 18-19 мерки, но не поединично, а да се приложат комплексно. Само така ще има желания ефект в енергийния отрасъл, твърди той.

Третата е развитие на средните и малките предприятия. „Всеки говори за големите енергийни проекти, но именно средните и малките предприятия са гръбнакът на икономиката”, каза той и обеща да се запознае и с усвояването на евросредствата по ОП "Конкурентоспособност".

Бившият вече енергиен министър Драгомир Стойнев посочи, че предава на приемника си енергийната стратегия на страната, енергийния баланс за първите седем месеца спрямо миналата година и това, което са изпълнили като препоръки от ЕК.

„Тъй като, спомням си, когато стъпих в длъжност, служебният министър се бе обърнал към ЕК за помощ, тъй като състоянието в енергетиката го беше уплашило. 80% от мерките, които са залегнали в тези препоръки, са изпълнени”, посочи Стойнев.

„ЕК промени своята стратегия и подкрепа за възобновяемите енергийни източници. Тук, за съжаление, Конституционният съд отмени таксата за възобновяемите източници, което неминуемо ще има ефект върху крайните потребители”, обясни Драгомир Стойнев.

По думите му единствените сектори със знак минус са свързани именно със „зелената” енергия, където има 6-7% намаление. Стойнев изрази надежда, че в енергийния борд нямка да има представители на ВЕИ сектора.
 

Правосъдие

Пожелавам на Христо Иванов политически консенсус, без това всички сме наясно, че няма да мръднем напред. Това заяви Зинаида Златанова, която предаде поста на служебния вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов.

"Изключително щастие и късмет е, че имаме човек, толкова отдаден на съдебната реформа дълги години, който ще поеме министерството. Наистина му дойде времето за това. Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения", заяви Златанова.

Снимка: БГНЕС
В равносметката си за свършеното за тази една година бившият министър обясни, че й се вижда важно, че са събрани гледните точки, които са в документ, който новият министър по преценка може да допълни, измени, напише отново или както прецени. „Важното е, че всички въпроси са поставени на масата, няма непоставени въпроси”, сподели Златанова.

От своя страна новият служебен министър Христо Иванов бе категоричен, че в този труден и турбулентен период Зинаида Златанова е успяла да наложи и запази един изключително добър и човешки тон на отношение.

„Това са три месеца, но не са случайни, от гледна точка на правосъдието. Това са трите месеца, в които трябва да направим необходимите стъпки, за да може да получим, колкото може по-добър доклад през януари следващата година и да поставим тон на отношение между ново правителство и една нова комисия” обясни той.

Същевременно в тези три месеца предстои ВСС да избере председател на Върховния касационен съд. Има и по-важна задача, този избор да подпомогне и да окуражи съдите във ВКС, а след това и всички останали, за това че има смисъл да инвестират усилия, да излизат от тясно-формалните роли, които законът им дава и да се ангажират с взимането на решения в съдебната система, заяви новият правосъден министър.

Като централен проблем той посочи е начинът, по който се номинират и избират лидерските позиции, като това, според него не е проблем само в съдебната система, а в цялата система от контролни и независими органи, които трябва да се грижат за върховенството на закона и за прилагането на доброто управление.

Здравеопазване

Няма да има вицове по време на министерстването ми. Това каза служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков при приемането на поста от досегашния министър Таня Андреева.

За мен е от изключително значение да не предизвикам някакви сътресения в системата на здравеопазването с моите действия, заяви той.

Ненков се ангажира да продължи хубавите неща, започнати от досегашното ръководство и посочи, че Спешната помощ е приоритетна. Той отбеляза и че няма някакъв голям план за рязка промяна в системата.

Предшественичката му Таня Андреева каза, че предава този невралгичен, тежък и изтощителен пост след една година сериозна работа, макар и в много трудно време. Важно е да продължите всичко, което сме започнали, защото като представители на сектора знаем, че няма място за почивни дни и за вакуум, обърна се тя към Ненков. Тя отбеляза колко е важна екипността и приемствеността.

Служебният министър на здравеопазването съобщи, че вече е избрал единия от заместниците си - Лидия Нейчева, която ще отговаря за лекарствената политика.
 

Земеделие

По пет приоритета ще работи служебното правителство за развитие на сектор „Земеделие”. Това заяви служебният министър на земеделието и харните Васил Грудев, след като му бе предаден поста от проф. Димитър Греков.

Грудев подчерта, че служебното правителство е ограничено времево, ограничени са възможностите му, но това не означава, че то няма да работи по пътя, който им е поставен от президента Росен Плевнелиев.

„На този етап най-важното за нас е европейската интеграция на сектор „Земеделие” и на истина с вкарване на доста адреналин за европейските фондове. На първо място ще поставим продължението на развитието на сектора в рамите на Общата селскостопанска политика”, подчерта Грудев.

По думите му, има много спешни и неотложни задачи, които трябва да се направят така, че България да се възползва от европейската солидарност както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб, които ще бъдат детайлизирани от служебното управление на ведомството.

Грудев допълни, че след две седмици ще бъде направен анализ на състоянието на министерството, а след два дни ще бъдат обявени на имената на заместник-министрите. По този начин много рано е да се говори за кадрови промени в министерството.

Транспорт

Министърът в оставка Данаил Папазов предаде управлението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на новоназначения служебен министър Николина Ангелкова.

„За мен е огромна радост да бъда в Министерство на транспорта. Основен акцент в моята работа ще бъде Оперативна програма „Транспорт”, установяване на напредъка по проектите, оценка на високорисковите проекти и предприемане на мерки за минимизирането на загубата на средства. Друг основен акцент ще бъде Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” за програмния период 2014-2020 г. От съществено значение е да можем да финализираме програмата, както и да доведем нейното одобряване, за да може да започнат проектите в срок”, заяви тя.

„Да не забравяме и прегледа на текущото състояние на всички търговски дружества и предприятия от системата на транспорта и предприемане на мерки за подобряване на тяхното финансово и икономическо състояние”, допълни служебният министър.

В рамките на една-две седмици ще бъде обявена останалата част от екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Регионално развитие

Ще работим активно за възстановяване на плащанията по оперативните програми. Приоритет за нас е състоянието на бюджета, тъй като трябва да намерим средства за бенефициентите, чиито проекти са спрени. Това каза вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева.

Като свои приоритети тя посочи преговорите с Европейската комисия по Оперативна програма „Региони в растеж“ и договаряне на броя на допустимите градове в нея, каза още вицепремиерът Захариева. По тази причина предстои изключително активна работа с управляващия орган и общините.

Тя благодари на Десислава Терзиева, че е оптимист и все още има надежда за запазването на 67 града като бенефициенти по ОП „Региони в растеж“. Ще бъде трудно за нас да го направим предвид факта, че ги няма в Споразумението за партньорство, но ще продължим да ги отстояваме, подчерта Екатерина Захариева.

Много важен приоритет е Оперативна програма „Транспорт“, която Министерството на регионалното развитие в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълнява. По моя информация има забавяне в някои проекти, но ще направим всичко възможно да наваксаме изоставането, посочи тя.

„Активно ще работим в областта на жилищната политика, енергийната ефективност, околната среда и ускоряване на издаването на разрешения за строеж за големите обекти, каза още Екатерина Захариева. Фокус в работата ми като вицепремиер по икономическата политика ще бъде облекчаване на бизнес средата, като за целта ще подобрим подзаконовата нормативна уредба”, допълни тя.
Най-важното за нас, освен провеждането на изборите, е работата на администрацията да не спира.
 

Отбрана

В Министерството на отбраната на тържествена церемония досегашният военен министър Ангел Найденов сдаде поста си на Велизар Шаламанов служебен министър на отбраната.

Тази смяна се извършва в трудни за България времена, каза Велизар Шаламанов, но имам пълно доверие в ръководния екип на Министерството на отбраната и висшето командване на армията.



Той определи следните основни приоритети :

1. Подготовка на визията на Българя с хоризонт 2020 за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс през следващия месец.

2. Национална програма за достигане на военен бюджет до 2% от БВП , от които 15-20% за увеличаване на капацитета на армията.

3. Засилване на компетентността и капацитета на личния състав при управление на кризи. Създаване на клъстър по иновации.

Очаква се до 10 дни да бъде изготвен план за действие от новото ръководство на министерството, в което ще бъдат назначени двама зам.-министри. Основни принципи на работа ще бъдат екипност и приемственост, взаимодействие между граждански и военни експерти и прозрачност, обеща Шаламанов.
 

Образование

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството.

По думите на министър Коларова образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени, но приемствеността е много важна. И двамата министри са на мнение, че образованието е надполитическо и децата са тези, които ще водят държавата напред.

Анелия Клисарова подари на своя наследник на поста ученически звънец и каза, че най-важната задача за новия министър е успешното откриване на учебната година на 15 септември.

Началото на учебната година за ученици и студенти Коларова открои като втори приоритет. Още по-важно според министъра е да се направят първи стъпки в реформата за средното образование.

Допълнението и изменението на Закона за средното образование беше приет с впечатляващ консенсус в Народното събрание, отбеляза Коларова. На въпрос с кои заместник-министри ще работи, новият министър отговори, че екипът й е готов, но ще го обяви през следващата седмица.

 

Екология

 

Основният приоритет на МОСВ ще бъде насочени за освобождаване на фондовете от ЕС. Това каза служебният министър на околната среда и водите по време на церемонията на предаването на управлението на ведомството Светлана Жекова.

Тя обясни, че предстоят нелеки преговори с Европейската комисия, за да може да уговорят условията. Тя твърдо вярва, че скоро това ще се случи, но все пак не трябва да се подценява работата, която все още им предстои.

По думите й, стъпките, които вече са започнали с пред транш от Министерството на финансите и Националния фонд за подпомагане, продължаването на дейностите в общините, защото там напрежението е особено голямо и строителството трябва да продължи, не трябва да се допуска отново да спира.

„Разбира се, това няма да е лесно с ограничения бюджет и правомощия, които имаме. Ще направим всичко възможно, за да започнат плащанията към общините, да възстановим максимално диалога с общините, диалога с Европейската комисия и да направи всичко възможно министерството да продължи”, допълни Светлана Жекова.

 

Култура

Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера чрез журналистите, присъстващи на церемонията по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович днес в министерството.

"Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", каза Мартин Иванов. Той се ангажира да продължи всички положителни неща, които са постигнати от предишния екип.



"Има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза министърът.

"И двамата с министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки времена българската култура е процъфтявала. Културата не е брошка за празниците, която после да захвърлиш и да забравиш, но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца - необходими са традиция, общи усилия", каза Иванов.

"Предадох на министър Иванов и папка с успехите и нерешените проблеми за изминалите година и два месеца. Както е известно, нищо не започва и не свърша с нас - брънка сме от общо усилие, затова пожелавам успех на новия екип в справянето с предстоящите задачи", каза Стоянович. По думите му мандатът е бил донякъде успешен, но не и във финансовата част, за съжаление. Остават проблеми за решаване, но оценката дали е било успешно предишното управление може да даде само историята, посочи той.

 

Спорт

 

Олимпийската медалистка и световна шампионка по шорттрек Евгения Раданова встъпи в длъжност като министър на младежта и спорта в служебния кабинет „Близнашки”. Постът й беше предаден от досегашния министър проф. Мариана Георгиева на официална церемония в ММС.

Раданова заяви, че е запозната от своята предшественичка с направеното в областта на спорта от предишния кабинет и сега ще има възможността да провери дали завареното отговаря на разказаното.

Тя каза още, че екипът й е почти готов и ще бъде представен на специална пресконференция.

Проф. Георгиева пожела на новия министър успехи и личностно удовлетворение от онова, което ще постигне в полза на спорта на този отговорен пост.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани