Жалба за дискриминация срещу външния министър Николай Младенов. Бивши агенти от службите за сигурност се оплакаха в Комисията за защита от дискриминация, че с изказванията си дипломат номер едно им пречи на кариерното развитие. Ако вината се докаже, глобата е от 250 до две хиляди лева.

Ексагентът Пламен Кръстев не крие, че е работил за бившата Държавна сигурност. Той е бил в службите осем години като оперативен работник. Казва, че го е правил за родината и срещу чуждия противник. Твърди, че не е имал кодово име.

Почувствал се обиден от изказванията на външния министър по медиите срещу агентите на тайните служби, които уронвали доброто им име. Не харесал и поправките в закона, които позволяват отзоваването на посланици, които са принадлежали към структурите на ДС. И така заедно с бивши колеги се оплакали в комисията, че заради миналото си не можели да се развиват.

„Законът за дипломатическата служба не би ми позволил аз да стана посланик. Не че искам, но защо пък - ако поискам, не мога, пречи ми на кариерното развитие”, каза Пламен Кръстев.

Комисията за защита от дискриминацията ще направи експертиза на изказванията на външния министър, в които ще се включат лингвист и психолог. След това ще произнесе дали са обидни и дали ще има глоби.

„Никой не е застрахован срещу такава санкция, в случая ние не можем още да преценим дали неговите изказвания представляват проблем или не”, коментира Есен Фикри от комисията.

От външно министерство казват, че дискриминация няма, а в медийните изяви на министър Николай Младенов няма нищо нередно.