Какво трябва да се промени в начина на управление на Бургас? Шестима кандидат-кметове на Бургас в битка за гласове на местния вот се включиха в дебат в предаването „Тази събота” по bTV.

Опонентите на настоящия кмет от ГЕРБ и кандидат за нов мандат Димитър Николов, който не взе участие в дебата, бяха категорични, че битката за Бургас не е предрешена.

Кандидатът на БСП Евгений Мосинов подчерта, че не харесва начина, по който градът се управлява в последните 8 години. Досегашното управление на ГЕРБ – 8 години в лицето на кмета Димитър Николов, е неефективно в управлението на финансите, рисково на моменти, включително и влагането на 24 млн. във фалиралата КТБ, което изложи миналата година бюджета на риск, заяви той.

Всички бургазлии виждат, че е нужна промяна. Не може в един град да бъде занемарена духовността, не може вече втора година в един град основният храм на духовността да бъде в кръчма, заяви кандидатът на АБВ доц. Камен Сейменлийски. Според Сейменлийски в Бургас се харчат милиони по проекти, върху които липсва всякакъв обществен контрол.

„Не харесвам управлението на града. Бургас има нерешени екологични проблеми, има доста злополучни публично-частни партньорства, където частният интерес надделя над публичния”, посочи кандидатът на „Атака” Иван Иванов. „Трябва да се задвижи местната икономика, Бургас трябва да търси инвестиции”, каза Иванов.

Според Адреан Георгиев от Движение Демократично действие най-важната цел е да се чуе гласът на младите хора в управлението на Бургас.

Стандартът на живот и покупателната способност на бургазлии е изключително ниска. Средната работна заплата в Бургас е по-ниска от тази за страната, отчете той. Георгиев се обяви за пълна политическа и финансова децентрализация. Обществените поръчки в Бургас е обществена тайна, че се печелят само от фирми, които не са бургаски и са близки до централизираното управление в София, изтъкна Георгиев. С това мнение се съгласи и кандидатът на БСП.

Нела Иванова от Глас народен отбеляза, че основен приоритет трябва да е фактът, че млади хора в града почти не са останали, а търсят своето развитие в София или в чужбина. В управлението трябва да има по-голямо обществено участие, допълни тя.

Сергей Елфимов от Движение за радикална промяна на българската пролет Бургас се развива в правилна посока, но това не означава, че това е достатъчно.

Чуйте още от разговора във видеото:

Ето и от какви проблеми се оплакват бургазлии?

Липсата на места за паркиране е един от основните проблеми в Бургас. Най-сериозно е положението в централния бургаски квартал „Възраждане", където проследихме пътя на една майка с бебешка количка.

Светлана е майка на 4-месечно бебе и живее в бургаския квартал „Възраждане”

„Майката във „Възраждане" специално трябва да е майка нинджа по мое виждане, защото постоянно има препятствия, постоянно има естакади, дупки, павета и най-вече паркирани коли не където трябва", заяви Светлана Николова.

Тръгваме със Светлана по ежедневния й маршрут и само след няколко метра се оказва, че не е възможно да продължи. Автомобили са паркирали на самия тротоар.

„Като майка шофьор разбирам и шофьорите, защото факт е , че няма в Бургас достатъчно места за всички коли", признава Светлана.

По тротоара, където няма паркирани автомобили, също не е възможно да се движат бебешки колички.

„Гаражи си слагат естакади, за да влизат по-лесно. За да кача тази естакада, аз трябва да вдигна детето, направо главата му да легне назад", посочва Светлана.

Тук няма план за преустройство на квартала и ремонтите са на парче.

„Проблемът с местата за паркиране стои и нищо не се променя в тази насока, няма паркинги, няма места, всички свободни пространства се използват за строене на кооперации, магазини и съответно място за минаване не остава", коментира майката.

В този квартал живеят много млади семейства и има много майки с колички. Всички те се надяват инфраструктурата тук да се промени.

Една от „язвите" на всички големи градове са незаконните постройки и то най-вече в ромските гета. Как изглежда този проблем в Бургас?

Бургаският квартал „Горно Езерово" и прословутата улица „Тамара", която обхваща хълма към езерото Вая. Над 50 незаконни къщи бяха съборени тук от началото на годината. Бетонните основи на бараките още личат.

Местните казват, че голяма част от останалите без покрив са напуснали Бургас. Други обаче отново си изграждат от опасните бараки.

Хората тук живеят в камари от отпадъци и при всеки дъжд потъват в нечистотии.

В гетото в квартал „Меден рудник" бяха съборени 28 незаконни постройки. Има процедури за събаряне на още 100, но обитателите им обжалват. 

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете