Кой ще бъде петият президент на България? Два дни преди изборите основните претенденти за "Дондуков" 2 отправиха своите финални послания в ефира на bTV.

Те се представиха в реда, по който до момента им отреждат социолозите в битката - от шестия към първия.

Ивайло Калфин: Ще ни сервират резултат от изборите

Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин изрази опасения, че ще ни бъде посочен резултат от президентските избори. „Появява се един военен, обучаван в САЩ, маскира се като кандидат на лява партия, дясната партия си избира слаб кандидат, двамата ги пазят от дебати, за да не се види какво ще се случи. В крайна сметка ще ни бъде сервиран резултат от изборите”, обясни кандидатът на АБВ.

Снимка: Ладислав Цветков

„На тези избори Борисов гледа да контролира евентуалната загуба, така че да не изпусне инициативата от ръцете си”, допълни той.

Той намекна, че е предвидено да се загуби, но не за да се стигне до предсрочни избори, а за да бъде сложен за държавен глава човек, който някой е пожелал. „Страх ме е, че да”, отговори Калфин на въпроса дали този някой е препоръчал на премиера да бъде избран именно ген. Румен Радев.

Според него двамата сочени за фаворити – Цецка Цачева и ген. Румен Радев, са се скрили от дебати и не са дали на хората това, от което имат нужда – да сравнят визии.

Калфин отчете по-скоро като плюс факта, че е бил министър в правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов, и отбеляза, че е работил добре и с двамата. Той не пожела да отговори на въпроси за балотажа, преди да е минал първият тур от изборите.

Кандидатът на АБВ се обяви не за президентска република, но за повече баланс между институциите. „В момента министър-председателят контролира всички”, аргументира се той.

Калфин подчерта, че не е в сянката на Георги Първанов. Следвам принципите, а не началниците, категоричен беше той. На референдума кандидатът на АБВ възнамерява да гласува с три пъти „Да”.

Калфин коментира и проучванията, които му отреждат шестото място в надпреварата. По думите му социолозите явно трябва да бутат някои кандидати, които са посочени по-напред. Ако обаче познаят резултата, кандидатът на АБВ пое ангажимент да им се извини, стига и те да му се извинят, ако не познаят.

Трайчо Трайков: Срещу България се води война

България е завладяна отвътре и затова няма справедливост. Няма правосъдие и върховенство на закона. Срещу България се води война, от външни сили, от Кремъл, но не само, каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков.

Снимка: Ладислав Цветков

България се държи като страна, която няма имунна система, няма служби, допълни той.

„Хората са обезверени и отчаяни. Нещата, за които сме се борили в началото на прехода, за което хора са лежали в комунистическите затвори, отново се превръщат в нормални и приети”, изтъкна кандидатът на РБ. „Отново е по-лошо е да отидеш в американското посолство, отколкото в руското”, допълни той.  

По думите му сегашният президент е единственият човек от тези, които са на власт, който вижда, че срещу България се води война.

„Средните и малките градове умират.  Град като Габрово някога е бил 100 000, сега по статистика е 50 000, а  на практика е 30 000. Вървите като из един призрачен град. Хората казват, че не можеш да си намериш работа, ако не си член на ГЕРБ. Там са похарчени стотици милиони по европейски програми, а човек не може да ги види”, изтъкна Трайков.

Според Трайков въпросите в референдума не са добре зададени и ще си помисли дали да гласува за тях. Той обаче беше категоричен, че субсидиите за партиите задължително трябва да се намалят, но да има регресивна скала, за да може да има равнопоставеност.

„В момента големите партии като ГЕРБ имат десетки милиони на влог, купуват си бронирани лимузини, а по-малките, ако искат да кажат нещо, трябва да се чудят откъде да намират финансиране”, отбеляза той.

Трайков каза, че е получил пари за това да е консултант на адвокатската кантора, която е защитавала България по делото „Белене” във времето, когато не е заемал никакви държавни или други длъжности. „Няма интрига”, подчерта той.

Едва успявам да видя будно детето си, призна Трайков и допълни, че му се налага и да сменя памперси.

Веселин Марешки: Задължително трябват предсрочни избори

Кандидатът за „Дондуков” 2 Веселин Марешки прогнозира, че ще обере протестния вот на изборите. Той отчете, че кампанията му е струвала 150 000 – 200 000 лева – лично финансиране и дарения от приятели и познати.

Снимка: Ладислав Цветков

„Държавата винаги е била срещу мен, специални закони са правени срещу мен”, отбеляза Марешки. „Никога съм нямал началник в живота”, категоричен беше той.

„В подземния свят нито съм бил, нито ще бъда, нито познавам хора от там. Не пия, не пуша, наркотици не употребявам, комар не играя”, изреди още Марешки.

Той се обяви задължително за предсрочни парламентарни избори и за президентска република. Изтъкна също, че в момента България е по-зле от времето на режима на Тодор Живков, но пък уточни, че не одобрява нищо, което не е демократично. По думите му хората от статуквото пак напират да влязат във властта.

Марешки заяви, че подкрепя референдума и и смята да гласува с „Да” на въпроса за субсидиите и с „Не” на другите два.

Красимир Каракачанов: Няма да играя чужда игра!

Виждам се в сериозна кондиция, каза кандидатът на Патриотите Красимир Каракачанов. Той отчете, че социологическите агенции разиграват и вариантите за балотаж между него и кандидатите на ГЕРБ или БСП.

Ние нямаме закован електорат като БСП, които и магаре да издигнат, гласуват за него. Същото важи и за ГЕРБ, заяви Каракачанов.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос какво ще направи, ако остане на трето място, Каракачанов отбеляза, че няма да играе чужда игра или „да снася яйца в чуждо гнездо”.

„ Хората, които гласуват за нас, са гласували с разум, не мога да им кажа: Гласувайте за един или друг”, каза кандидатът на Патриотите.

Първото нещо, което ще направи, ако стане президент, е да върне бюджета за догодина, ако не бъде променен. Искаме 300 лева минимална пенсия, посочи Каракачанов. Не чакайте ДПС отново да решава избора за български президент, призова той.

Ген. Румен Радев: Като ме изберат, ще работя с всеки легитимен кабинет

Моят началник е и ще бъде българският народ, категоричен беше кандидатът за президент ген. Румен Радев, който е подкрепен от БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

Направих дебат с моя основен опонент, възприемам другите като подгласници на властта, обясни той отсъствието си от големия дебат по bTV между кандидатите за „Дондуков”2 .  

Той отговори и на критиките, че с Цецка Цачева са били прекалено меки един към друг при дебата си. Радев отхвърли твърденията, че това е било „прегръдка, а го определи като обмяна на тези. „Там, където виждам рационалност, естествено, че ще се съглася. Там, където виждам, политика, водена срещу интересите на българските граждани, категорично съм против”, разясни той.

„Държах се като джентълмен, г-жа Цачева е дама, майка, председател на Народното събрание. Имах достойно поведение, поставих си цел да не бъда агресивен”, отбеляза Радев.

Когато бъда избран, ще работя с всяко легитимно правителство, каза Радев, запитан как ще работи с Бойко Борисов, ако стане президент. Ще работя на принципна основа, увери той.

Ако стане президент, първото най-важното нещо за него е да сформира силен екип.

Историята трябва да отсъди за това дали Георги Първанов или Росен Плевнелиев е бил по-добър държавен глава, смята Радев. Все пак според него Първанов е бил по-достойният президент като  излъчване и позиция.

По повод обвиненията, че е взел много пари след пенсионирането си, той подчерта, че е взел 20-те заплати, които се полагат на всеки български офицер или военнослужещ, който е имал съответния брой години на служба.

Никога не съм мълчал за състоянието на армията и ВВС, заяви още той.

Радев обяви, че ще гласува на референдума.

Цецка Цачева: Няма да загубя!

Няма да загубя на президентските избори, категорична беше кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева.

Отсъствието си от големия дебат с кандидатите по bTV тя обясни с това, че гражданите вече са формирали своето мнение и много по-важни са срещите лице в лице с избирателите.

Снимка: Ладислав Цветков

Цачева посочи, че нападките срещу нея са били лични и не е получила нито едно политически аргументирано обвинение за работата си.

„Ще бъда президент на всички български граждани, показала съм като председател на парламента че мога да бъда критична и към парламентарната си група и към лидера Борисов в качеството му на премиер”, подчерта Цачева.

Цачева се обяви категорично против предсрочни парламентарни избори.

Тя подчерта, че ще гласува на референдума. „Чисто мажоритарният вот има своите предимства, но крие и рискове да бъде доведен до един чисто корпоративен вот”, поясни тя.

Трябва да има субсидии на партиите, а размерът е въпрос на конкретна преценка, каза Цачева. Според нея в момента той е висок, но 1 лев пък е нисък.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване