Нереализираният като председател на комисията по култура в парламента Слави Бинев сподели един от своите житейски принципи в „Тази сутрин”, а именно: „Приятелите ме правят дебел и леко развеселен, опонентите ме държат във форма”.

Коментарът му беше част от изказване, в което той неколкократно се определи като „човек, който бърка с пръст в раната”, неполучил обаче заслужената морална оценка заради непрекъснато припомняното му минало.

„Как да създадеш модела на човек, който слага пръст в раната, него винаги го връщат 20-30 години назад. Сигурно в шести клас съм счупил някой прозорец, не го знат, затова не ме връщат”, каза Бинев, който бе „трудоустроен” в зам.-председател на парламентарната комисия по европейските фондове.

Макар че няколко пъти той изтъкна своите качества, бившият евродепутат заяви скромно, че не се смята за свръхнадарен: „Много е опасно някой да повярва в легендата за себе си”.

Помолен да коментира работата на президента Бинев заяви с усмивка: „No comment” (без коментар – бел. ред.) и допълни: "Трябваше да бъде бащата на нацията, патриарх на обществото. Таази роля е далече от него”.

Същия въпрос, но за Бойко Борисов, Бинев определи като „удар в диафрагмата”, но все пак му остана въздух да каже: „Човек трябва първо да е бил истински баща, за да може да си позволи да бъде баща на нацията”.

И тъй като е част от Патриотичния фронт, стояща зад правителството, Бинев трябваше да обясни какво очакват срещу своята подкрепа: „Имаме един много тънък момент – ние подкрепяме това правителство, докато се види дали изпълнява тази програма или не. Сигурно до 2-3-4 месеца ще трябва да се произнесем”.