Нежеланието или невъзможността на над милион българи да плащат задължителните си здравни осигуровки са път да се пречупят пред инструмента „обяснение”, който премиерът Бойко Борисов поставя редовно в ръцете на министрите си. Този път похватът има за цел да спре „тарикатлъка” сред гражданите в името на солидарността.

Впечатлен от дебата за въвеждането на зависимост между плащането на здравни осигуровки и извършването на покупко-продажба, министър-председателят повдига въпроса пред Министерски съвет, извън дневните точки, показва стенограмата от редовното заседание в сряда.

„Специално ми направи впечатление - много остро реагират защо при покупката на кола ще се гледа здравната осигуровка”, споделя министър-председателят. Оказва се, че „доброто намерение” (предложените законови промени – бел.ред.) на здравния министър Десислава Атанасова и финансовия й колега Симеон Дянков за пореден път са неразбрани от обществото и приети като „заяждане”.

Премиерът дава за пример хипотетична катастрофа, в която закупилият автомобил гражданин получава тежка травма, но няма платени здравни осигуровки:

„Понякога лечението струва сто, двеста, триста и повече хиляди лева. На тези хора трябва ясно и точно да им се каже, че било каквото било, тарикатлъкът приключва. И след като няма общественото съзнание да отидат да си платят здравните осигуровки, ние търсим всякакви инструменти, поне тези, защото като отива да си купува апартамент или кола, значи има пари, щом може след това да й плати застраховката на колата, а не може да си заплати застраховката за собственото здраве, няма да го убеждаваме този човек, затова с тези законови промени търсим да не ощетява другите хора.

Това е, което трябва да разясните. Защото, ако всички сте си платили застраховките, един не е и претърпи злополука, всичките ни пари, които сме дали, могат да заминат само за неговото лечение. Затова го правим, а не да се заяждаме с хората или да им създаваме проблеми, когато си правят някаква сделка”.

Дискутирайки проблема с министрите, Борисов за пореден път вижда нуждата на българското общество да получи пълни разяснения по това, което се опитва да направи кабинетът. Задачата отново е в ръцете на министрите:

Обяснявайте го много ясно, много конкретно, много точно, за да не могат да се интерпретират думите ви. И като видите че не са разбрани или са интерпретирани неправилно, отново отивате и казвате – искаме още един път да разясним. Докато стигне до съзнанието на хората”.

„Когато получаваш колкото премиера, нямаш това основание да кажеш – не съм платен”

Погрешно впечатление е оставил и друг проблем на здравната система, става ясно още от стенограмата. Проваленото увеличение на минималните заплати в сектора също има нужда от обяснения, смята премиерът – явно след личен анализ на обществените нагласи:

„В публичното пространство, останах с такова впечатление и може би много от българите, е, че нещо в Министерство на здравеопазването в случая не е наред. Затова днес ще намерите необходимото време да разясните точно в тази посока. Дянков да помогне по тази тема, но много ясно това да стане. Защото, ако отворите днешната преса, ще видите, че едва ли не ние сме излъгали – това е внушението, че ние сме казали, че вдигаме заплатите на лекарите и на сестрите, а в същото време вчера това се е провалило поради наша вина. Това е впечатлението, което се оставя в хората, затова го поставям като въпрос”.

Отговорът идва от Десислава Атанасова, която обяснява, че всъщност проблемът идвал от различните позиции на работодатели и синдикати, които обявиха, че финансовата стабилност на болниците не зависела от тях. Защитавайки позицията на колежката си, Симеон Дянков допълва, че пари в бюджетите на здравните заведения имало.

„Да, но в единия случай данъците са едни, в другия са други. В единия случай можеш да казваш какъв доктор съм с 900 лева заплата, в другия, когато получаваш колкото премиера, нямаш това основание да кажеш – не съм платен. Така че, според мен, тук някъде е бил проблемът”, разсъждава Борисов.

В обясненията си финансовият министър „разконспирира” истинските страхове на синдикати и работодатели, осуетили подписването на КТД. Според него липсвал интерес възнагражденията, които често се разминали с реално обявеното, да се осветлят:

„Ще се окаже, че тези, които доста се оплакват, че имат ниски заплати, всъщност нямат толкова ниски заплати, а някои си имат направо високи заплати, по-високи от на нас, министрите, между другото, но това наистина трябва да се обяснява и в последваща среща да се даде и примерът”.

Така двамата министри си „спечелват” още една задача от премиера: „В този ред на мисли, като свършим, ще излезете заедно с Десислава Атанасова и долу ще го обясните още един път и ще призовете работодателите и синдикатите да се върнат на тези преговори. Още един път да се обясни”.

"Проверявайте, показвайте и действайте"

Желанието на премиера да полира до кристален блясък думите на своите министри пред обществото записва още една задача в тетрадката на Десислава Атанасова. Този път темата са 488-те лекарства с намалени цени, за който списък тя докладва.

„Сядаш, отделяш си два часа и го изчиташ целия, защото близо два-три месеца слушах как цените тук били с толкова по-скъпи, в друга държава по-евтини и т. н. По същия начин да бъдат любезни сега, да бъдат търпеливи и да изслушат всяко едно лекарство колко е било, колко е станало, и то за 488 лекарства. И продължавайте в същия дух. И ги наблюдавайте след това да не ги върнат обратно цените. Пълен контрол върху цените и максимална публичност. Истината ни прави свободни Всеки ден даваш това, което се прави. Всеки ден.”, заключва министър-председателят.

Заседанието не минава и без спомена за опозицията, станала „трън в очите” на управляващите:

„Лъжат, ходят, след това измислят си. Нали Станишев хванал тен от събиране на подписи за Белене. Един подпис да си сложил, само едно подписче, и нямаше да те пече слънцето. Нямаше изобщо да го огрее. Да си е подписал само договора. Обаче, виждате, просто една лъжа я повтарят, повтарят по сто пъти и затова ние пък всеки път ще отговаряте.

Вчера го слушах, и онзи ден, Костов за Мариците, много било важно, че това бил стратегически инвеститор, а то – офшорна компания. И там трябва да видите този договор за офшорната компания. Добрев, вижте го, дали са продали офшорната компания след това на американската компания за всичките сто процента, дали няма в договора някакви заделени проценти, не ги знам 12 ли са, колко са, аз съм мнителен човек и ми се иска да ги проверим тези неща. Защото всичко това излиза след това и казват, че заради нас се е вдигнала цената на тока. Това е хубаво да го има. Проверявайте, показвайте и действайте”.

  • Поправката "покупко-продажба срещу здравна осигуровка" падна в НС
  • Зависимостта покупко-продажби - здравни осигуровки е извън закона
  • Щом имат за кола, трябва да имат и за здраве
  • Сделки за жилища и автомобили – само при платени здравни вноски