Властта е пред дилема - да остави част от чиновниците без заплати в края на годината, или да направи масови съкращения. Причината - в много от ведомствата все още не са направени 10-процентните съкращения, които за заложени в бюджета.

Като сравним разходите за издръжка на министерствата и ведомствата през 2014 и 2015 излиза, че не само че министерствата не пестят достатъчно, но има и месеци в които разходите са по-големи от миналогодишните.

Така е било през юни. За държавните служители хазната е дала един порцент повече. През юли коланите са затегнати, но пак под 10-те процента.

Всъщност на министрите ще им се наложи да избират по-малкото зло - служители без заплати или двойно повече съкращения, защото вече нямат право да режат незаети бройки. Има и съмнения, че финансовото министерство все пак може да отвори кесията.

Анализаторите очакват управляващите да се откажат от рязане на живо месо - най-малкото заради изборите.

„Това което виждаме през последните години - ударно съкращение не се случва. Това което видяхме миналата година с МВР - нямаха пари за заплатите си и помолиха министъра на финансите и го получиха.”, каза Десислава Николова, икономист-анализатор. Сметките на икономистите показват, че за да се следва плана е трябвало до юни да се спестят 70 милиона лева - спестени са едва 17 милиона. Синдикатите пък са категорични че трябва да се прави разлика между администрация и администрация.

„На много места никакви съкращения не могат да бъдет направени”, каза Пламен Димитров от КНСБ. На сайта на професионалното обединение на държавните служители вече има и инструкция - как да действат при уволнение.

Сред спокойните министри са тези на новите ведомства. „Както и ние така и министерството на икономиката и не енергетиката. Ние сме нова администрация и към момента на разделянето изпълнихме това”, каза Николина Ангелкова, министър на туризма.

За bTV от финансовото министерство коментираха, че не се правят планове за актуализация на бюджета, а без такава допълнителни пари за ведомствата не могат да се отпускат. Всъщност големият въпрос е ще удържи ли финансовият министър на своето НЕ.

„Може ли да се окаже, че накрая държавата ще потупа по рамото онези, които не са затегнали коланите. Идеята е тъкмо обратната - да се насърчат онези, които са направили реформите и съкращенията”, обясни Томислав Дончев.

Финансовият министър Владислав Горанов вече е предупредил колегите си, които в края на годината има риск да останат с празни джобове.

Премиерът Бойко Борисов е уведомен кои министерства изостават от плана за съкращения - данни, които финансовото министерство засега отказва да ни предостави.