По взаимно съгласие ПП „България без цензура” освобождава Росен Петров от всички заемани от него постове в партията, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

В декларация, подадена до лидера на ББЦ Николай Бареков, Росен Петров декларира, че остава лоялен към парламентарната група на Български демократичен център.

"Напускам партията, защото тя не се е променила след влизането си в парламента и вътрешните скандали в нея продължават, каза Петров пред електронното издание на в.24 часа. Той мислел да си тръгне още преди парламентарните избори, на които беше избран за депутат.

Николай Бареков на свой ред е цитиран да представя друга версия за случилото се: "Отдавна имахме уговорка той да се оттегли от партийната работа и постове и да остане само депутат, защото иначе му идва в повече. Той е интелектуален човек и не може да работи на бързи обороти".

Това е вторият депутат от коалицията, който напуска партийните структури. Първа беше Анна Баракова, 13-та в листата на 13-тата партия, която не се отказа от спечеленото чрез преференция депутатско място. В момента тя подкрепя ГЕРБ.

На 28 ноември т.г. се появиха още двама независими - изключените от ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен, които също са избрани с преференция.

Завършилият Академията на МВР Росен Петров беше водещ на предаване в ефира на bTV, но в началото на тази година неочаквано реши да започне политическата си кариера – и то по време на гостуване на Николай Бареков в студиото му.

„bTV тълкува случилото се, като възползване от положението на водещ и използване на национален ефир за лични цели. Това е безпрецедентно нарушение на журналистическите стандарти, които следва телевизията”, се посочваше в официалната позиция на bTV Media Group по случая.

Междувременно, Росен Петров стана зам.-председател на ББЦ, а Николай Бареков го включи в своето „Правителство в сянка”, като му даде вътрешните работи.

Там като икономически и социален министър фигурираше Ангел Славчев, който по-късно напусна всички заемани постове и обвини лидера на ББЦ, че е зависим от Делян Пеевски.

През последните месеци от ББЦ се дистанцираха още ВМРО и "Евромайки" на Калина Крумова.