„Оказах се слаб политик в кадрово отношение”, призна лидерът на „България без цензура” Николай Бареков в предаването „Тази събота”. Той остана само с един депутат в парламента – Мартин Иванов, след като преди десет дни Светлин Танчев и Георги Ковачев се наредиха на опашката от отцепници от парламентарната му група.

„Въпросът не е в количеството, а в качеството. Когато влязох в политиката, един-единствен депутат се престраши да дойде при нас – Румен Йончев, който се отцепи от БСП. Още сме приятели с него”, посочи Бареков, който в 42-то Народно събрание насърчаваше отцепниците и се хвалеше със собствена "парламентарна група", без да е влизал в парламента с избори.

„България без цензура” е по-жива отвсякога. Аз без проблем гледам нашите симпатизанти в очите. Да си кажем кривиците в очите и да чуем какво мислят за нас хората. Аз се отказах от парламентарната група, но тези хора бяха избрани с нашата кауза, с моя лик на табелката си. Защо гласуваха за дълга от 16 млрд. лв., а не поискаха безплатни таблети?”, попита Бареков с критика към бившите си подопечни депутати, наблягайки за пореден път на най-популисткото от всичките си предизборни обещания.

След като лично прие бившия телевизионен водещ Росен Петров за зам.-председател на „България без цензура” в национален ефир и го посочи като уместна кандидатура за вътрешен министър, сега той определя постъпката на Петров, в която той бе съучастник, като „скандална”. „Политическата кариера на г-н Петров ще приключи в неделя, когато стане зам.-председател на партията на г-н Ковачки”, заяви още Николай Бареков и обобщи, че така става със „заплатаджиите”.

Въпреки че самият той се хвалеше с отцепилите се депутати, дошли в редицата на неговата партия, Бареков призова „тези хора, които ще минат към партията на Ковачки, да се замислят за моралния дълг”.

След като обясни подробно, как „цялото партийно воинство” е било назначено на заплата в неговата фирма, Николай Бареков обясни, че е правил това „от сърце” и отрече парите да са били основен фактор за присъединяващите се към него кадри. „Ако Бареков са го напуснали депутатите, защото няма пари, значи при Борисов и Местан има пари, щом депутатите стоят”, посочи той.

В този ред на мисли Николай Бареков заобиколи темата за финансирането на кампанията му от КТБ и Цветан Василев, като отправи апел към бившия изпълнителен директор на фалиралата банка: „Г-н Василев, платете си онези 700 000 лв. на моята фирма, парите са си пари, трябва да се връщат, макар че ви съчувствам за тежкото положение, в което се намирате.”

Слугинажът на медиите

„В момента абсолютно всички медии извършват абсолютен слугинаж на Бойко Борисов”, коментира Николай Бареков, за да избегне критиките и неудобните въпроси, въпреки че самият той не винаги е бил толкова критичен към настоящия премиер.

„Аз съм подкрепял принципно Бойко Борисов, когато беше главен секретар. След това съм последователна опозиция”, обясни той, без да вижда проблем в крайната промяна на позицията си.

„Да се занимаваш с политика и да се бориш срещу ГЕРБ, е най-мръсното и най-гнусно нещо”, заяви обаче Бареков.

Той допълни, че ще остане в политиката, за да „дразни” опонентите си. „Аз влязох в политиката след Костинброд, нямам път назад и ще остана в политиката, само за да ги дразня – такива тъпотии направиха в този парламент, че предишния ще го забравим”, допълни евродепутатът.

Английският ми е перфектен!

„Английският ми е доста добър, изобщо не ми пука”, обяви евродепутатът на фона на хилядите иронични коментари в социалните мрежи, които предизвика негово интервю на английски за ситуацията в Иран след председателствана от него дискусия в Европарламента на тема „Още един глас от свободен Иран” на 25 февруари 2015 г.

„Много по-добър ми е от английския на г-н Борисов и на г-н Първанов. Аз с моя английски говорих с г-н Юнкер и докарах тия 10 млн. евро за България”, подчерта Бареков и уточни, че тези пари са били от остатъчния бюджет на ЕС и са разпределени за справяне с бедствието във варненския квартал „Аспарухово” след опустошителното наводнение от лятото на 2014 г.

„Много добре си върша работата. Ние не представляваме 8 милиона българи, а 500 милиона европейци. Изнесох и цяла реч на английски в Турция, но нея няма да я покажете, защото е на перфектен английски”, възнегодува евродепутатът.

Лимонът като символ и прякор

Николай Бареков изрази радостта си от реакциите на снимката с лимоново дръвче, която той помести в личния си профил във Фейсбук на 18 март.

 

„Това лимоно двърче си го купих от кварталния магазин за 80-90 лв. Няма символика по принцип, но знаете ли – то има 8 лимона, колкото тези, които вкарах в парламента. Сега остана само един”, обясни Бареков, визирайки депутата Мартин Иванов.

Иванов вече има един прякор – Данона, а сега Бареков призна, че може да получи и втори заради символиката.

Сам в опозиция

„Трудно е да си сам, когато си в опозиция, но имаме кауза”, коментира единственият депутат, който остана лоялен на Николай Бареков.

„Няма никакъв бизнес комфорт, имам затруднения, не съм изключение”, призна той.

Бареков посочи, че Иванов е първият човек, на когото доверил, че ще прави партия. „Ние с Николай първо сме приятели”, потвърди и депутатът.

„Няма да се откажа от парламента. За мен са гласували 10 000 човека, за да стана депутат. Парламентът е нормално отговорно работно място. Все още не съм се изказал, по-активен съм в комисиите. Подготвям законопроект за подновяване на табелите в кварталите на български и на английски език”, обясни още Мартин Иванов и на свой ред призна, че усъвършенства английския си език.