Дейността на евродепутата не се измерва в речи. Това заяви в писмо до медиите председателят на партия „България без цензура” Николай Бареков, след като стана ясно, че той е най-неактивният сред българските евродепутати и в съното на класацията сред всички представители в Европейския парламент.

Общият резултат на Бареков според класацията на сайтът MEPranking.eu, който следи изказванията, докладите, позициите, въпросите и декларациите на всичките 751 членове на ЕП, е едва 37 точки, които му отреждат 744-то място.

„Относно медийната истерия, която цитира тотално непредставителния източник за дейността на депутатите в Европейския парламент “MEP Ranking.EU”, сме длъжни да уточним, че информацията от този портал по никакъв начин не отразява статистиката и позицията на официалната администрация на ЕС относно дейността на евродепутатите”, пише в позицията, разпространена от пресцентъра на ББЦ.

„Въпросният портал е с анонимна собственост и абсолютно неясни критерии за оценка и резултати. Класация за ефективността на депутатите не може да съществува, защото тяхната дейност не може да се измерва с речи, въпроси или доклади”, продължава обяснението на Бареков.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът му припомня дейността на българския евродепутат за последните 7 месеца. „Г-н Бареков е един от четиримата български депутати в ЕП, които членуват в ръководството на своите парламентарни групи. Той беше заместник-председател на ЕКР и след приема си при консерваторите е член на висшия управляващ орган на фракцията – Изпълнителното бюро”, пишат от ББЦ.

Според тях Бареков е „първият и единствен български евродепутат, който успя да договори реална финансова помощ за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия”. Това твърдение обаче е спорно, тъй като няколко от българските евродепутати се заеха активно с темата, щом влязоха в ЕП.

Сред другите изброени постижения са сезирането Комисията по енергетика към ЕП за наличието на монопол в електроразпределителните дружества на българския пазар,искането на компенсации от ЕС за спирането на проекта „Южен поток”, откриването на два офиса за консултации, жалби и петиции на граждани в София и във Варна.

Снимка: meprankings.eu

„Ясно е, че това е поредната масова персонална атака срещу лидера на „България без цензура“. Техническа подробност, която убягва на българските граждани и представителите на медиите е, че работата на евродепутат се върши основно в ресорните комисии и групи, в които той членува”, продължава прессъобщението.

„Като такъв той е направил десетки изказвания на заседания на Изпълнителното бюро на ЕКР, в комисии и в пленарна зала, които са допринесли за развитието на парламентаризма в България и в Европа. Г-н Бареков е взел участие във всички ключови гласувания в ЕП, явни или тайни, включително и в приемането на най-важните решения през изминалата пленарна сесия”, допълват от ББЦ.