Реформаторът и едновременно с това симпатизант на гръцката СИРИЗА Николай Бареков предречи в студиото на „Лице в лице” по bTV катастрофата на Европейския съюз заради държави като България. Евродепутатът обоснова твърдението си с новия заем от 8 млрд. евро, който управляващите вече прекараха през парламентарни комисии и който ще заеме 60% от Брутния вътрешен продукт на страната.

„Катастрофата на България е неизбежна, но и катастрофата на целия ЕС заради държави като България. Когато с тези пари кърпиш дупки и си купуваш обществено спокойствие, катастрофата е неизбежна”, заяви Бареков.

Той цитира думи на еврокомисаря по Бюджета Кристалина Георгиева, според която бедността е нараснала за първи път от Втората световна война насам. „Бедността роди тероризма, бедността роди СИРИЗА, бедността ще роди и общия колапс”, заключи бившият телевизионен водещ.

След като миналата седмица сам обяви, че има заплаха за живота му, Бареков днес обясни, че случаят трябва да се разгледа от прокуратурата, защото по него „има факти, има всичко”. Той разполагал с множество сигнали, но върхът бил публикация в пресата, в която се твърди, че ще бъде „пребит с гьостерица”, защото не изпълнил обещани ангажименти към бизнесмен. Става дума за статия във вестник „всеки ден”, който евроедепутатът не спомена. „За да не замърсява ефира на bTV”, той спомена само 2-3 пъти името на автора на заплахите към него Христо Ковачки.

Иначе не се страхувал за живота си, защото не пребивавал в страната.

Бареков използва възможността „да се защити” от класацията, която го определи като един от най-тихите депутати в Европарламента. Той обясни, че има едно конкретно постижение за тези шест месеца – докарал 10 млн. евро за пострадалите от наводненията.

Разработката „Червеи”, която занимава медийното пространство в последните дни, Николай Бареков нарече „поредната ченгеджийска история” и даде себе си за пример като жертва на подслушване – докато работел в bTV, бил слушан именно от разгласилия операцията Атанас Атанасов.