Независимата депутатка Ана Баракова влезе в състава на комисията за тайното гласуване при избора на омбудсман, гласувана от парламента.

Председател на комисията ще е Евгени Стоев от ГЕРБ. В състава влизат общо 9 депутати – по един от всяка парламентарна група и един независим.

В комисията ще са Георги Търновалийски от БСП, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от "Български демократичен център", Миглена Александрова от "Атака" и Иван Иванов от АБВ.

Кандидатите за нов омбудсман са Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок, който и в момента е на поста, и Мая Манолова, предложена от левицата.

Очаква се гласуването да се проведе в четвъртък.

Представянето на кандидатурите и разискванията по тях ще са в пленарно заседание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на Народното събрание.

След дебатите председателят на заседанието ще обяви начало на тайното гласуване, което ще е в рамките на един час. За избран ще се смята кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители.