Банката за развитие ще помага на държавата за големи проекти
Стоян Мавродиев отказа да коментира "защитните тези" на Иво Прокопиев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Стоян Мавродиев
Снимка: Ладислав Цветков

Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн. лв., защото такива са европейските правила и защото така ще може по-ефективно да помага на държавата за реализирането на големи инвестиционни проекти. Това заяви в студиото на „Лице в лице” нейният директор Стоян Мавродиев.

Той отхвърли твърденията, че създадената с цел подпомагане на малкия и среден бизнес финансова институция се е превърнала в „личен трезор” на политически и бизнес кръгове по модела на КТБ. „Банката стои добре, постигни едни от най-добрите резултати на стрес тестовете на БНБ и Европейския банков орган. Тя има може би най-високата капиталова адекватност и най-високия кредитен рейтинг в България”, посочи Мавродиев.

Иво Прокопиев: У нас има и други, по-малки КТБ-таЗа пример той даде държавната Българска банка за развитие, която трябва да подкрепя малкия бизнес

По думите му проблемните кредити са под 7% при средно 11% на нашия пазар, като по отношение на некоректните платци се действа по същия начин, по който и в останалите търговски банки у нас.

И, все пак, защо ББР ще дава големи кредити? „Банката за развитие има специална роля – не толкова да бъде конкурент на останалите търговски банки, колкото да финансира проект със стратегическо значение – нещо, което другите банки не правят”, отговори Мавродиев и допълни, че банката прилага европейския стандарт до 25% от капитала да бъдат отпускани на една експозиция.

„150 млн. не може да вземе малкият и среден бизнес, но може да вземе българското правителство с един сериозен инвестиционен проект. Банката за развитие на Китай е финансирала цели градове”, посочи той и допълни, че няма законово ограничение какви начинания може да бъдат кредитирани.

По отношение на малките фирми Стоян Мавродиев все пак отбеляза, че и това е част от мисията на ББР и затова се създава фонд за дялово инвестиране за стартиращи компании, които иначе не биха могли да получат финансиране. Той беше категоричен, че таван за кредитите от 1 млн. прави банката безсмислена.

Заем за Пловдивския панаир: Държавата също става „съдлъжник” на Георги ГерговАко се окаже, че става въпрос за нерегламентирана държавна помощ, може да се стигне дори до санкции от ЕК

По повод многомилионния кредит на Георги Гергов от БСП, Мавродиев посочи, че задължението е редовно обслужвано, но с промяна в устава е въведено понятието „политически свързани лица”, които няма да получават пари от трезора.

„Ние не сме банка-болница и не е наша цел да рефинансираме кредити, които са проблемни в други банки”, заяви той във връзка с информациите, че ББР е имала роля около краха на КТБ и изчезването на заложени в нея активи.

Иво Прокопиев: На Бойко Борисов не му харесва да има независими медииБизнесменът призна, че се е срещнал с премиера, когато е разбрал за предстоящата проверка на КОНПИ, за да го уведоми, че това, което предстои да се случи, е незаконно и несправедливо

Мавродиев, който беше шеф на Комисията за финансов надзор и като такъв влезе в тежък конфликт с бизнесмена и издател Иво Прокопиев, подчерта, че никога не се е опитвал да влияе на работата на медии.

„Ние с всички поднадзорни лица и нарушители сме действали по един и същи начин. Издадени са актове за милиони както на това лице, така и на други нарушители. (…) Фактът, че има резултати от тези сингали, показва, че не са били подадени клеветнически, а за тях има сериозни аргументи и доказателства”, каза Стоян Мавродиев, който определи коментарите на Прокопиев като „защитна теза на обвиняемо лице”.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре