Под ръководството на Бойко Борисов в Министерски съвет имаше усещане за съревнование кой да е по-близък до сърцето на премиера. Министър Мирослав Найденов се ползваше с доверието на министър-председателя, не се е конфронтирал с него и прекарваше в компанията му повече време, отколкото други министри.

Това обясни в предаването „Лице в лице” по bTV д-р Стефан Константинов, който заемаше в продължение на година и няколко месеца най-ветровития пост в кабинета – на министър на здравеопазването.

„Премиерът Борисов не е госпожица, на която всички трябва да легнат на сърцето. Все пак много хора са ми казвали, че за да си постигна целта, трябва да вляза под кожата на премиера,” разказа още Константинов.

Самият той обаче винаги смятал, че в политиката трябва да имаш аргументи и добри прогнози, които да са от полза на страната ти, а не да прокарваш идеите си, „като седиш на маса, ходиш на лов и разказваш вицове”.

Според него подслушването и приятелските кръгове не може да са политически инструмент.

„Не споделям усещането на Найденов”

„Нямам абсолютно никакви данни дали съм бил подслушван. Може да съм бил, а може и не. Не споделям усещането на министър Найденов за масово подслушване,” заяви бившият здравен министър.

„На заседанията на правителството Борисов винаги влизаше в залата, придружаван от няколко несменяеми министри. Най-често това бяха Мирослав Найденов и Симеон Дянков, а по-рядко – Цветан Цветанов. След заседанията премиерът също извикваше по няколко министри, с които да дискутира,” спомни си още д-р Константинов. По думите му, тези срещи са били подходящо време за споделяне на такива „тревоги” и оплаквания от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Д-р Стефан Константинов призна, че след репликата на Бойко Борисов, че министрите в кабинета му трябва да се мразят, настъпили промени в общуването им. „Започнахме да се шегуваме. Като ни дадоха айпадите, някой каза „Досега ни слушаха, сега ще ни и гледат”, но беше шега,” категоричен бе той. „Абсурд е да се твърди, че сред нас е имало страх,” допълни ексминистърът.

Според него техниката е достатъчно надеждна, за да подслушва, без обектът на подслушването да разбере това. „Винаги можеш да кажеш: „Аз си подавам оставката, не мога да работя при тези условия”, заяви още Константинов.

Бившият здравен министър смята, че Мирослав Найденов не е направил скандалните разкрития, защото търси справедливост или в името на гражданските свободи. „Има други подбуди,” заподозря Константинов.

Спомен за опонентите – Емил Димитров и „наследника”

Бившият министър коментира и ексдепутата от парламентарната група на ГЕРБ Емил Димитров, който беше отстранен от партийните листи, въпреки че беше сочен за един от приближените до ръководството на партията.

„Добре познавам депутата Димитров – беше един от основните ми опоненти около забраната за пушенето,” спомни си той. Д-р Константинов призна, че освен от депутатите на мнозинството, не е получавал подкрепа и от Здравната комисия в парламента, която по негово време се оглавяваше от наследника му на поста Десислава Атанасова.

„Те редовно ми опонираха, организираха ми изслушвания. Основен играч беше този, който ме наследи,” каза Константинов, избягвайки конкретиката.

Той изпита затруднение в отговора на въпроса дали симпатизира на ГЕРБ. „Трудно ми е да кажа на коя партия симпатизирам. Задължително обаче ще гласувам, защото имаме това право и е наше абсолютно задължение да го ползваме,” заяви Стефан Константинов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация