В България цари климат на страх и недоверие. Малко преди парламентарните избори на 12 май незаконното подслушване хвърли петно върху бившата управляваща партия ГЕРБ, се казва в коментар на австрийския вестник "Ди пресе", цитиран от БГНЕС.

Записите говорят много за политическата култура на българските политици, подчертава изданието. Журналистите се споменават като "педерасти" и "наркомани", а доскорошният министър-председател на страната Бойко Борисов демонстрира цинична хомосексуална естетика: "Хората ги смятат за интелигентни". Но разговорът между Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и софийския прокурор Николай Кокинов не е концентриран единствено върху хомосексуалността, а е свързан с възможното препятстване на разследване за корупция срещу Найденов.

"Ди пресе" отбелязва, че не само съдържанието на тези аудиозаписи с Бойко Борисов представляват интерес за българската публика през последните дни, но и особено скандалните обстоятелства, при които те са направени. Изданието посочва, че те са изтекли в медиите от служител на МВР, а като техен поръчител се сочи бившият министър Цветан Цветанов. Той ги е поръчал през април, макар вече да не е начело на МВР, след като правителството на Борисов и ГЕРБ подадоха оставка в средата на февруари под натиска на масови протести. "Ди пресе" пише, че служителят се е решил на тази крачка едва сега, защото се "страхува".

Климат на страх и недоверие

Атмосфера на страх и недоверие е съществувала в правителствените кръгове. Бившият земеделски министър разкри преди няколко дни, че Цветанов е подслушвал всички членове на кабинета и президента. Още през март лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе данни за незаконното подслушване без съдебни заповеди. Цветанов, който отрича обвиненията, беше разпитван от прокуратурата, други политици могат да го последват.

Според Кристиан Спар от медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" скандалът с подслушванията може да определи до голяма степен изборния резултат, но в страната има малък резонанс и може да отшуми след няколко дни. След зимата на протестите гражданите искат договор с ясни правила. "Избирателите искат независими от партиите прозрачни и ефективни обществените институции, както и промяна на политическата култура", коментира той пред "Ди пресе".

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация