Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред събралите се приятели на Русия на събор край Казанлък, че правителството има амбиция да възобнови икономическите връзки и проекти между България и Русия.

"И разбира се те трябва да бъдат активни – в културната сфера, където имаме амбицията да направим много повече и да не се губи културната връзка между България и Русия, която за съжаление малко поизбледня. Имаме амбицията и това е и амбицията на правителството на г-н Орешарски – да активизираме отново икономическите връзки и проекти между България и Русия. Не както казват нашите опоненти, за да обслужваме нечий интерес, а за да се развива България като модерна, икономически силна, технологически развита държава, която има своята тежест", обясни Станишев.

Наред с „неновината” за сближаването с Русия, Станишев декларира, че и други проекти не са загърбени от кабинета. „Говоря и за Южен поток, който може да даде на България позиция на европейската карта, много по-силна, който представлява милиарди инвестиции в нашата икономика, работни места тук в България. Говоря и за Белене. За нас този въпрос не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България”, подчерта Станишев.

„Имаме да решаваме много неща, много въпроси и да развиваме много взаимно изгодни проекти с Русия”, обясни лидерът на левицата.

Друг приоритет на правителството ще бъде въпросът с пенсиите на българите, работили в СССР. „По времето на Тройната коалиция се подписа споразумение, но в последните 4 години твърде малко неща се направиха за реализацията на това споразумение. Сега трябва да се върнем към практическата работа по неговото предвижване, защото това засяга хиляди, хиляди наши съграждани”, заяви Станишев.

„Никога не е било тайна за нас, че протестите са политически. Но след 4 септември маските окончателно паднаха и стана ясно, че ГЕРБ стоят зад протестите”, добави лидерът на БСП. Сергей Станишев беше гост на 10-я събор на русофилите край село Копринка.