България трябва да даде ясен сигнал, че е лоялен член на Европейския съюз и НАТО – това ще бъде един от приоритетите в работата на Министерството на външните работи под ръководството на служебния министър Даниел Митов, заедно с организацията на парламентарните избори в чужбина.

След като настоя, че не би искал да е „прекалено критичен” към работата на кабинета „Орешарски”, в предаването „Лице в лице” по bTV 36-годишният нов ръководител на българската външна политика призна, че след последната година „съществува съмнение в Брюксел доколко може да се разчита на България”. По думите му, позицията на София за кризата в Украйна ще бъде лакмус за партньорите за това къде стои България.

„Не бих искал да съм прекалено критичен към бившия кабинет, предстои предизборна кампания, служебният кабинет трябва да се въздържа от резки оценки”, подчерта Митов.

„Трябва да организираме изборите в чужбина и разяснителна кампания сред хората извън пределите на България”, подчерта служебният външен министър. Друга задача ще бъде проверка на това докъде е стигнала подготовката на проекта „Южен поток” и „кой какво е подписвал” по него. При представянето на състава на кабинета преди ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че служебното правителство е „за” газопровода, но по европейски правила, на които той засега не отговаря.

Българският еврокомисар

Часове, след като служебният кабинет номинира официално българския еврокомисар Кристалина Георгиева за втори мандат и за поста на първи дипломат на ЕС, Даниел Митов заяви, че тя има сериозни шансове за високия пост.

„Комисар Георгиева е извоювала сериозни позиции и авторитет, тя е безкрайно харесвана и уважавана сред хората, които в момента преговарят. Тя е видяна и като човек, който успява да балансира между отделните политически фракции в Европа”, посочи служебният външен министър.

Той коментира и тезата, че позицията на върховен комисар по въпросите на външната политика е запазен за ПЕС, което изключва възможността да бъде зает от българския представител. „Няма невъзможни неща. Балансите постоянно се менят и квотите се менят. Има определени държави, които биха застанали зад нея. Подобна подкрепа е възможна и ние трябва да се опитаме да я оценим”, посочи Митов.

Той увери, че България ще се бори Кристалина Георгиева да получи възможно най-сериозния портфейл в бъдещата Европейска комисия. „Имаме сериозен шанс заради фигурата на комисар Георгиева, която е безкрайно добре приета”, подчерта отново той.

„Великолепно подбран” служебен кабинет

Даниел Митов оцени високо временното правителство, от което самият той е част. „Това са хора със сериозен капацитет – великолепно подбран кабинет, който задоволява всички изисквания към един служебен кабинет”, коментира външният министър.

Самият Митов, който от 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, а от няколко месеца като представител в Брюксел, е получил предложението да оглави МВнР именно в белгийската столица. „Предложението на президента ме завари в Брюксел. Господин Плевнелиев ми даде време да помисля и аз трябваше да съм наясно дали е възможно да се ангажирам с поста за три месеца, предвид работодателите ми”, разказа той.

„Аз не зная да е имало каквато и да било политическа намеса, никой друг освен президента не ми се е обаждал. Не мисля, че президентът е бил повлиян от партийни намерения и парцелиране на отношения в избора на служебни министри”, коментира Даниел Митов.

Той не сподели какви са професионалните му планове след приключването на работата на служебния кабинет. „Аз съм служебен министър за три месеца, после не мога да пророкувам. Ако мога да бъда полезен на държавата си, ще помисля, зависи от резултата от изборите, имам и задължения към работодателите си”, посочи служебният министър.

Даниел Митов коментира и изказването си в интервю от 2009 г., в което оценява Цветан Цветанов като най-успешния министър в тогава младия кабинет на ГЕРБ. „Когато бе артикулирана, позицията е била официална партийна – беше взета в първите месеци на правителството на ГЕРБ, когато имаше индикации за сериозни усилия в борбата с организираната престъпност. Това е ситуационна позиция”, обясни Митов.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани