Крехко е доверието в институциите в България. Българите са силно скептични, че има шанс нещата в страната да се променят към по-добро и нямат вяра на политическия елит. Тенденцията е за последния четвърт век, а изводите са от изследване на агенция „Галъп”.

В исторически план с най-високо неодобрение остава кабинетът на Жан Виденов – на власт от 1995 до 1997 г. Антипатията към него е над 80%.

70 на сто недоверие пък са надхвърляли правителствата на Любен Беров, Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Социолозите отбелязват, че в началото на всяко управление има рестарт на доверието на избирателите към политиците, което обаче ерозира с времето.

Тези проблясъци на вярата стават все по-кратки във времето. За последните 15 години зелената линия минава над червената само на два пъти - в началото на кабинетите на НДСВ и на ГЕРБ.

Снимка: bTV

Народното събрание е с устойчиво високи нива на неодобрение. За изследвания период - от 1992 г. до януари тази година данните сочат, че парламентът събира средно 60% недоверие. В настоящето Народно събрание, например, вярва само един от петима българи.

За последните 23 години само на два пъти институцията се е ползвала с положителен имидж. Това е станало за кратко през 1997 и през 2001 г.

От това следва, че само преди избори сме били оптимисти. Плюс момента, в който станахме част от Европейския съюз.